SC Espel is koploper Udiros de baas

Espel - Michiel Maas had het na zijn wissel in de slotfase dik naar zijn zin langs de lijn. ‘Dit vechtvoetbal, op gewoon gras, dat zijn ze niet gewend. Dat kunnen ze niet.’ Dat bleek, want SC Espel was met 3-1 te sterk voor UDIROS.

Espel draaide na rust een achterstand razendsnel om in een voorsprong en gaf de kleinst mogelijke marge niet meer uit handen. Een knappe prestatie tegen de koploper uit Nieuwehorne. En de zege was gewoon verdiend, vond ook trainer Johan Knoll. ‘Wij waren voetballend sterker’, luidde zijn conclusie. Opmerkelijk, want de Friezen hadden nog maar twee keer verloren tot afgelopen zaterdag en hebben verreweg de meeste goals gescoord in de 5e klasse A. UDIROS had echter geen antwoord op het sterke spel na rust van de thuisclub.

Gele kaarten

Het eerste bedrijf was niet zo’n verheffende vertoning. UDIROS had een veldoverwicht, maar wist niet of nauwelijks een gaatje in de defensie van Espel te vinden. De thuisclub was ook onmachtig. Veel spelers hielden zich een groot deel van de tijd bezig met commentaar op scheidsrechter De Witte, die warrig floot, maar stoïcijns bleef onder al het rumoer en tussen de bedrijven door zes gele kaarten trok en UDIROS na een half uur een penalty cadeau deed. Dennis van der Veen zou Oebele Schokker ten val hebben gebracht. ‘Michiel, je kent me toch, zei Schokker tegen mij, toen ik hem ernaar vroeg. Hij liet gewoon z’n poot staan. Dennis raakte hem niet eens’, aldus Michiel Maas. Schokker zelf pakte het cadeautje uit: 0-1.

Binnen een tijdsbestek van een paar minuten waren de rollen kort na rust omgedraaid. Espel kwam sterk uit de startblokken en kwam via prima goals van Paul Dekker en Paul Poels op voorsprong. Dekker schatte een steekpassje van Rudi van Hooff op waarde en zorgde zo voor de gelijkmaker. De tweede goal was de mooiste. Poels kopte een voorzet van Juan de Wit steenhard in de kruising. Espel bleef daarna het beste van het spel houden. Alleen Schokker kreeg een enorme kans op de gelijkmaker, voor de rest bleef Espel eenvoudig overeind. Rudi van Hooff voorzag zijn goede wedstrijd van een passend slot door vlak voor tijd een directe vrije trap via de paal binnen te werken: 3-1.

Enorme boost

Espel handhaaft zich door de knappe zege in de subtop en is nu medekoploper in de tweede periode. De competitie gaat nog een mooie eindfase in, want door de winst van Espel is Nagele, dat slechts een puntje overhield aan het treffen met laagvlieger Woudsend, nu virtueel koploper. Zaterdag staat de kraker Nagele – Espel op het programma. Rudi van Hooff, met een assist en goal belangrijk voor Espel, keek met een goed gevoel terug op de wedstrijd. ‘De winst was verdiend. We hebben er met z’n allen voor geknokt. Die twee snelle goals gaven een enorme boost. We hebben dit seizoen wel wat punten laten liggen, maar we voetballen over het algemeen goed.’

Trainer Knoll toonde zich ook tevreden. ‘Onze gedrevenheid heeft de doorslag gegeven.’ Ook over het seizoen tot nu toe had Knoll geen klachten. ‘Het is een lastige competitie, maar we zitten in een goede flow. We staan op de plek waarop ik van tevoren had gehoopt. We willen zo hoog mogelijk eindigen en kijken ondertussen met een schuin oog naar de tweede periode. Supermooi.’

Harry de Ridder

 

Uitslagen Polderploegen

Zaterdag
RKAV Volendam – Flevo Boys: 3-2 (Frank Post, Aron Strengholt)
SVM – Heerenveense Boys: 1-3 (Jorn Strijk)
SV Tonego – Oudehaske: 5-2 (Joep Henselmans 2, Sjoerd Tuinhof 3)
Delfstrahuizen – Creil-Bant: 2-0
Woudsend – VV Nagele: 0-0
SC Espel – Udiros: 3-1 (Paul Dekker, Paul Poels, Rudi van Hooff)
IJVC – SV Ens: 3-1 (Koen Koomen)
Foarut – VV Tollebeek: 3-1 (Albert Visscher)

Zondag
Lemelerveld – SC Emmeloord: 1-2 (Jordy Benjamins, eigen doelpunt)
RKO – FC Kraggenburg: 2-0 (Luca Schra 2)