Penetrante lucht verdringt bewoners uit woningen Nagele

Nagele – Op last van de hulpdiensten is een huizenblok aan het Lucernehof in Nagele dinsdagavond 17 maart zo’n twee uur ontruimd geweest. Dit gebeurde nadat er binnenshuis een vreemde en penetrante lucht werd waargenomen.

De brandweer verrichtte rond 19:30 uur metingen en al snel bleek het niet te gaan om gas. Omdat de nare lucht in twee huizen sterk te ruiken was, schaalden de hulpdiensten op en kwam ook de brandweer uit Ens ter plaatse voor extra handjes.

Het huizenblok werd deels ontruimd. De bewoners van in ieder geval zes woningen stonden tijdelijk buiten. De gezinnen kregen aangeboden om in een verderop gelegen buurthuis op te warmen maar dat vonden zij niet nodig. Voor hun kinderen was al opvang geregeld.

Gericht zoeken

Er werd specialistische hulp ingeroepen van een adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer IJsselland. Hij kon gerichter meten om de oorzaak van de vreemde lucht te vinden. Echter heeft men geen goede bron van de geur kunnen achterhalen.

Rond 22:00 uur werd de beslissing genomen om het riool door te spoelen met water. Tegelijkertijd werden de woningen weer vrijgegeven. Het schoonspoelen had enigszins effect waarop de brandweer is gaan inpakken.

Nog steeds stank

Woensdagochtend bleef de indringende lucht aanwezig in één van de woningen. De brandweer kwam opnieuw in actie en heeft het huis uitgebreid geventileerd. Rioolspecialisten en de gemeente gaan vandaag verder onderzoek doen naar de oorzaak van de geur.