Autopech tijdens je vakantie: de scenario’s die de verzekeraar dekt

Aangeboden door: Geld.nl

Steeds vaker komt het voor: auto’s die van dak tot wiel worden gestript, waaruit kostbare bezittingen worden meegenomen, of die enkel van hun duurste onderdelen worden bestolen. Een goede verzekering is anno 2020 zo gek nog niet, maar welke verzekering is het beste alternatief? En welke scenario’s worden hierdoor gedekt?

WA dekking

Wanneer het aankomt op autoverzekeringen, heb je keuze uit drie soorten. De WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), het WA + (Beperkt Casco) en het All Risk (volledig casco). De WA autoverzekering vergoedt enkel die schade die jij veroorzaakt bij anderen, waardoor je jezelf dus in de opgelopen kosten van de schade van een ander bij jouw voertuig, moet voorzien. Bots jij dus tegen een auto op, terwijl je onderweg bent naar jouw vakantiebestemming, dan wordt het ‘slachtoffer’ in zijn opgelopen schade kosten voorzien. Meestal wordt aangeraden om auto’s van tien jaar en ouder met deze dekkingsvariant te verzekeren, omdat deze auto door hun langere levensduur, over een lagere waarde beschikken.

WA plus dekking

De WA plus dekking, ook wel bekend als de Beperkt casco autoverzekering, dekt naast de schade aan anderen, ook de schade aan jouw eigen auto. Scenario’s die hierbij gelden zijn brand, diefstal, storm, hagel, aanrijding met wild en schade aan de autoruiten. Deze dekking wordt aangeraden wanneer het voertuig tussen de vijf en tien jaar oud is, omdat de dagwaarde van het voertuig op dit moment nog te hoog is om deze alleen WA te verzekeren, maar daarentegen nog niet hoog genoeg is voor de meest uitgebreide dekking.

All Risk

Heb je per ongeluk zelf schade veroorzaakt aan jouw voertuig? De All Risk autoverzekering biedt de meest diverse dekking. Deze vergoedt niet alleen de schade die jij maakt bij een ander, of die een ander maakt bij jou, maar tevens ook de schade die jij zélf oploopt. Aan te raden is om voor deze dekking te kiezen, wanneer jouw auto jonger is dan vijf jaar, deze nog geen hoge dagwaarde heeft, of wanneer je een lening voor het desbetreffende voertuig hebt afgesloten.

Schadeverzekering inzittenden

Naast de basisdekkingen, zijn er tevens aanvullende verzekeringen die overige scenario’s dekken. De schadeverzekering inzittenden, bijvoorbeeld. Deze vergoedt direct alle opgelopen schade van jou en jouw medepassagiers met betrekking tot zowel letselschade als materiële schade. Ook eventuele materiële schade wordt door middel van deze schadeverzekering gedekt.

Pechhulp verzekering

Een van de meest waarschijnlijke scenario’s waarin jij zou kunnen belanden wanneer jij met een auto op vakantie gaat, is ter plekke langs de weg staan met problemen met betrekking tot jouw auto. Wanneer jij voor een pechhulp verzekering kiest, komt deze ter plekke de auto repareren, of slepen ze het voertuig naar de garage.

Let op: zonder autoverzekering mag jij de weg niet op. Heb je momenteel geen autoverzekering, of beschik je niet over de juiste verzekering voor onverwachte situaties op de weg? Je kunt gemakkelijk online de goedkoopste autoverzekering vergelijken op Geld.nl.