POLDERHEMEL | Rode Vlek op Jupiter

Emmeloord - De Grote Rode Vlek op Jupiter is aan veranderingen onderhevig. Zo is de vlek die eerst langgerekt was, in de laatste 40 jaar de helft korter geworden, meer rond dus.

Aflevering 1270
25 MAART – 1 APRIL
 

Theorie: dikte Vlek blijft gelijk

 
De dikte van de Grote Rode Vlek zal volgens modelberekeningen ondanks deze veranderingen nauwelijks veranderen. Wervelstormen als deze lijken in feite op dikke pannenkoeken. Tot nu toe kloppen de modellen met wat er door ruimtesondes is waargenomen. De dikte zou volgens de modellen ongeveer 150 kilometer moeten zijn. Binnenkort zal Jupitersonde Juno scheervluchten langs de Grote Rode Vlek maken en metingen doen. Dan zal blijken hoe dik de vlek werkelijk is en dus ook of de modellen nog steeds kloppen.
 

Begin zomertijd

 
Zondag 29 maart gaat om 02.00 uur de zomertijd weer in. Dat betekent dat de klok een uur vooruit gezet moet worden voor zover dat niet automatisch gebeurt zoals bij radio gecontroleerde klokken. We kunnen weer van langer licht in de avond genieten hoewel het ‘s ochtends langer donker is. De zomertijd duurt tot zondag 25 oktober 03.00 uur.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 28 maart)
Zon op: 06.20 uur; onder 19.05 uur.
Maan op: 08.09 uur; onder 23.31 uur.
 
MAAN – Onze trouwe wachter is weer aan de avondhemel te zien. Op woensdag 1 april komt de maan om 12.21 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Tweelingen). 
 
PLANETEN – We kunnen ‘s avonds de opvallende Venus lange tijd aan de zuidwestelijke tot westelijke hemel zien, tot zij rond 23.31 uur ondergaat in het noordwesten. Op zaterdag 28 april staat de maan erbij. Aan de ochtendhemel is het drietal Saturnus, Mars en Jupiter dicht bij elkaar in het zuidoosten in sterrenbeeld Boogschutter te zien vanaf rond 2,5 uren voor zonsopgang. Nu ze zo dicht bij elkaar staan is het gemakkelijk om ze alle drie eens via een telescoop of flinke verrekijker te bekijken. Dan zullen ook de grootste manen van Jupiter en als het nog goed donker is zelfs de grootste maan van Saturnus te zien.
 
René P. Elings
tel. 0527-699142