Nóg kouder weer met winterse buien op komst

Emmeloord - Liefhebbers van zonnig en warm lenteweer moeten nog even geduld hebben. Het zonnige en vrij koude weer van nu maakt plaats voor een nóg kouder weertype met winterse buien. Daarbij is vooral zondag kans op natte sneeuw en hagel.

Overdag wordt het hooguit 8 graden, maar de gure noordoostenwind maakt het gevoelsmatig veel kouder.  
De winter deelt deze weken een paar laatste speldenprikjes uit. Zo was het dinsdagochtend en woensdagochtend zelfs kouder dan het in de hele winter is geweest! Ook komende nacht is opnieuw op veel plaatsen vorst te verwachten. Het kan 1 tot lokaal 5 graden vriezen. Overdag wordt het een graad of 11. In de zon en uit de wind is het dan best aangenaam.
 
Gure noordoostenwind
Vanaf vrijdag slaat het weer om. Met een noorden- tot noordoostenwind worden wolkenvelden vanaf de Noordzee aangevoerd. Dat niet alleen, hoog in de atmosfeer wordt ijskoude lucht vanaf Spitsbergen naar ons land geblazen. Op ongeveer 1500 meter hoogte is het -12 graden en op 5 km hoogte is het zelfs -35 graden! Hierdoor ontstaan zondag felle winterse buien met hagel, natte sneeuw en kans op een klap onweer. Ook maandag is nog kans op enkele winterse buien, daarna lijkt het weer droog te worden.
 
Tussen de buien door is het zondag en maandag maximaal 8 graden, maar tijdens een bui daalt het kwik naar slechts 2 graden. De vrij krachtige noordoostenwind maakt het dan voor het gevoel ronduit guur. De gevoelstemperatuur bedraagt tijdens een winterse bui -2 tot -5 graden! Dat is lager dan de afgelopen dagen, toen het ’s middags aanvoelde als 5-8 graden.
 
Overdag kouder, ’s nachts juist minder koud
Hoewel het overdag vanaf zaterdag gevoelig kouder wordt, verlopen de nachten juist minder koud. Omdat er vrij veel wind staat en wolkenvelden over ons land trekken komen de minima in het weekend een paar graden boven nul uit. Vanaf dinsdag gebeurt het omgekeerde. Overdag wordt het iets zachter met maxima rond 10 graden, maar ’s nachts neemt de kans op vorst weer toe.
Bron: Weeronline.nl