Uniek werk ‘De Schilders van Urk’

Urk - Het boek De Schilders van Urk met werk van schilders die Urk als decor gebruikten, verschijnt op 1 april.

Eigenzinnig eiland in de voormalige Zuiderzee, luidt de aankondiging. Als kunstenaars deze diamond in the rough eindelijk vinden, ontbreken daar voorzieningen voor een plezierig en lang verblijf. Toch maken schilders van naam het tot een kunstenaarskolonie: George Clausen, Franz Courtens en Theo van Rysselberghe – ze vinden er niet alleen het pittoreske maar ook het uitzonderlijke.

Jan Toorop

Later verblijven Jan Toorop, Jan Sluijters, Ernst Leyden en anderen voor kortere of langere tijd op het eiland en produceren daar verrassend modernistisch werk.

Als Urk wordt verbonden met het vasteland blijven kunstenaars komen. Hedendaagse kunstenaars ontlenen inspiratie aan een gemeenschap die tot op de dag van vandaag blijft fascineren. De schilders van Urk neemt de lezer mee in de picturale geschiedenis van een geïsoleerd eiland dat evolueert tot een uitzonderlijk stukje Nederland.

De schilders van Urk, Elisabeth Oost, Klaas Post In samenwerking met Stichting Urker Uitgaven; € 22,95; 978 94 625 8369 6; 240 pagina's; 225 afbeeldingen, gebonden