POLDERHEMEL | Maantje ontsnapt

Emmeloord - Het recent ontdekte minimaantje 2020 CD3 dat in een baan rond de aarde was, vervolgt nu zijn eigen weg.

Aflevering 1272
8 APRIL – 15 APRIL
 

Maantje ontsnapt

 
Op 7 maart heeft het maantje zijn eigen weg rond de zon hervat en is het geen satelliet van de aarde meer. Naar schatting kwam het object rond drie jaar geleden in de greep van de aardse zwaartekracht. Pas op 15 februari dit jaar werd het opgemerkt door sterrenkundigen van de Catalina Sky Survey in Arizona. Het hemellichaam volgde toen een instabiele grillige baan rond de aarde en maan. Het object is slechts enkele meters groot. Nu 2020 CD3 zijn eigen baan rond de zon heeft hervonden zal deze zich steeds verder van de aarde verwijderen. De huidige baan zal het object in maart 2044 weer in de buurt van de aarde brengen maar dat is nog te ver weg om opnieuw ingevangen te worden. Het is echter niet ondenkbaar dat het object in een verre toekomst opnieuw in de greep van onze moederplaneet komt.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 11 april)
Zon op: 06.47 uur; onder 20.30 uur (zaterdag).
Maan op: 01.18 uur; onder 09.22 uur (beide zondag).
 
MAAN – Onze trouwe wachter is weer volop zichtbaar. Op woensdag 8 april is het om 03.35 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Maagd). Daarna zal de schijngestalte weer afnemen en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel. Daarbij komt hij steeds minder hoog boven de horizon. Op woensdag 15 april komt hij om 00.56 uur de in schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Boogschutter). Kijk dan kort voor zonsopgang. De maan staat dan dichtbij het drietal Mars, Saturnus en Jupiter.
 
PLANETEN – We kunnen ‘s avonds de opvallende Venus lange tijd (eerst vrij hoog) aan de westelijke tot noordwestelijke hemel zien, tot zij rond 01.15 uur ondergaat in het noordwesten. Ze is bijzonder helder. In een kijker is Venus voor 40 procent verlicht. De schijngestalte is vooral bij wat sterkere vergrotingen (20x of meer) prima te zien. Aan de ochtendhemel is nog steeds het drietal Mars, Saturnus en Jupiter dicht bij elkaar in het zuidoosten in sterrenbeeld Boogschutter te vinden vanaf rond 2,5 uren voor zonsopgang. Saturnus en Jupiter zijn in een telescoop goed te bekijken. Mars staat nog wat te ver weg en lijkt daardoor erg klein.
 
René P. Elings, tel. 0527-699142