Verhaal van Flevoland in 3D op Urk

Urk - Bij het nieuwe onderkomen van de Tourist Info op Urk werkt kunstenares Rianne te Kaat uit Kampen aan vier 3D-schilderingen. De schilderingen vertellen het verhaal van Flevoland.

Deze week verwacht ze de derde af te ronden en volgende week moeten ze alle vier klaar zijn. ‘Ik heb het weer nu mee’, vertelt ze maandag. ‘Vorige week was het gewoon te koud om hier te werken, maar nu is het prachtig. Ik ben er al met al ongeveer 4 weken mee bezig.’ De streetartist heeft de opdracht voor de kunstwerken gekregen van de Tourist Info Urk die op 16 april haar nieuwe onderkomen op de haven zou openen. ‘Dat wordt door de corona later, maar de kunstwerken zijn alvast maar klaar.’

Inpoldering

De schilderingen vertellen het verhaal van Flevoland. Op de eerste een blik in de diepte op het eiland Urk en daar steekt de vuurtoren uit. Op de tweede plaat is de inpoldering zichtbaar en de derde beeldt uit dat Flevoland zonder de dijken onder water zou staan. De vierde tenslotte toont een Noordzeekotter die de weerbaarheid van de Urkers toont, die ondanks het verlies van de zee verderop bleven vissen.

De grootste schilderingen meten 7 bij 4 meter en de kleinste 5 bij 3 meter. De schilderingen worden bij de opening van de Tourist Info ingezet bij een fotowedstrijd, maar ook voor toeristen wordt het een leuke attractie. ‘De schilderingen zijn interactief.’ Rianne te Kaat is streetartist, maar schildert ook 2dimensionaal, brengt binnenkort een kinderboek uit en geeft in tijden van corona digitale tekenlessen voor wie maar mee wil doen. (riannetekaat.com)

Interactief

Over belangstelling bij haar openlucht werk heeft ze niet te klagen, zegt ze. ‘De mensen komen even kijken en maken een praatje. Het proces van het maken van een 3D-tekening is ook erg interessant. Ze houden gelukkig afstand en er staan ook dranghekken. Een prima werkomgeving hier in tijden van corona. Ik heb er ook genoeg tijd voor omdat mijn festivalopdrachten nu vervallen.’

Cees Walinga