Grote fraude met kaartjes voor paintballen bij Bant

Bant - Tientallen, mogelijk honderden mensen hebben een kaartje van 40 euro gekocht voor een dagje paintballen in het Kuinderbos, maar vonden eenmaal ter plekke geen paintballlocatie aan. De politie onderzoekt de omvangrijke fraudezaak.

In het Kuinderbos aan de A6 opende in februari 2018 het Britse paintballbedrijf Delta Force een paintball-locatie. Het was de eerste Nederlandse vestiging van het bedrijf dat meer dan vijftig paintball-locaties exploiteert over de hele wereld. Timothy Greaves, directeur van de Nederlandse tak van Delta Force, opende de baan. Het bedrijf pachtte zes hectare bos van Staatsbosbeheer.

De activiteit bleek geen succes. Al na een jaar werd het stil op de locatie. 'Ze hebben hier misschien een jaar gezeten. Toen ze wilden stoppen, hebben ze gevraagd of het pachtcontract kon worden afgekocht', vertelt boswachter Harco Bergman. Staatsbosbeheer deed een voorstel voor die afkoop, maar het bedrijf heeft nooit betaald. Inmiddels is een internationaal deurwaardersbedrijf ingeschakeld.

Uitgeschreven

In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is de International Paintball Group BV inmiddels uitgeschreven. Volgens de laatste gegevens was het gevestigd in Santpoort (Noord-Holland). Op het adres blijkt een appartement in een rijtjescomplex te zitten. De bewoner woont er er al achttien jaar en weet niets van een paintballbedrijf, meldt RTV Oost.

Glossy folders

De fraude werd goed voorbereid, meldt RTV Oost. Op markten en beurzen in Nederland doken het afgelopen jaar glossy folders op met foto's van een bosterrein met tanks en Amerikaanse politiewagens. Voor veel mensen de perfecte plek voor een dagje uit.

Een van de gedupeerden is de 20-jarige Merijn uit Giethoorn. Hij kocht met negentien vrienden kaarten van de 'International Paintball Group' op een beurs. 'Het Kuinderbos is niet ver van huis dus vervoer moest wel te regelen zijn. Het zag er op papier top uit. Dus we hadden geen argwaan. Totdat bleek dat we geen reservering konden maken', zei hij op RTV Oost.

Merijn heeft het inmiddels opgegeven. Andere gedupeerden gingen op goed geluk naar het Kuinderbos. Maar op het opgegeven adres staat alleen een oude boerderij. Enkele borden in het bos waarschuwen nog voor het schietterrein, maar er is niks behalve een zandpad.

Aangiftes in hele land


De politie probeert uit te zoeken hoeveel aangiftes over de valse tickets zijn gedaan. Een woordvoerder laat weten dat dat lastig is. 'Kopers kunnen in het hele land aangifte hebben gedaan. Het is een hele klus om dat van alle korpsen bij elkaar te krijgen.'