Beheersbare koningsnacht op Urk met brandjes en samenscholingen

Urk - De Koningsnacht op Urk is dit jaar relatief rustig verlopen. Hier en daar was er wat onrust maar de hulpdiensten noemden het beheersbaar.

Voor Urker jongeren is het normaal gesproken een traditie om vroeg in de ochtend van Koningsdag door het dorp rondjes te rijden op brommers en scooters zonder uitlaat. Dat was dit jaar verboden vanwege de corona-maatregelen. Op enkele jongeren na, hield iedereen zich aan de regels. Ook bij de rotonde De Akkers/Lange Dam, waar voorgaande jaren een vreugdevuur werd gemaakt, bleef het rustig.

Samenscholing

De politie was actief aan het handhaven maar spreekt van een relatief rustige nacht. Agenten op motoren maar ook per fiets en met de auto surveilleerden door Urk en spraken waar nodig mensen aan vanwege samenscholing. De 1,5 meter afstand werd niet altijd gehanteerd.

De politie greep rond 00:30 uur in toen een grote groep jeugd in het Wilhelminapark verzamelde en vervelend gedrag vertoonde. Een bromfiets werd in beslag genomen en elf aanwezigen kregen een bekeuring vanwege samenscholen, aldus de politie.

Brandstichtingen

De brandweer moest vier keer uitrukken voor brandjes in Koningsnacht op Urk. Aan de Holkenkamp en aan de Molenkamp gingen coniferenhagen in vlammen op. Een container vol met bouwafval werd in brand gestoken op het Achterland. Tevens woedde er brand in struiken langs De Akkers. De brandweer was overal snel bij waardoor erger werd voorkomen.

De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting. Volgens de brandweer zouden de brandjes zijn veroorzaakt door het afsteken van (illegaal) vuurwerk. Voor zover bekend zijn er nog geen aanhoudingen verricht.

Urker burgemeester Ineke Bakker betreurt het dat er überhaupt brandjes zijn gesticht. 'Dat had niet gemoeten natuurlijk.' Maar ze is blij dat het bij een aantal kleine incidenten is gebleven.