Keurslager Pees al 25 jaar in Marknesse

Marknesse – Het slagersvak zag er 25 jaar geleden heel anders uit dan nu, verzekert Klaas Pees (47) van Keurslager Pees uit Marknesse.

‘Het is niet meer alleen een stukje vlees afsnijden. Tegenwoordig ben je als keurslager ook bezig met maaltijden, catering en specialiteiten.’ Dit jaar viert de dorpsslager zijn 25-jarig bestaan.

Keurslager Pees is beroemd om zijn overheerlijke all-in barbecue-pakketten, dagverse meat & meals-maaltijden, grill-producten en zelfgemaakte filet americain. ‘En ik weet dat er mensen zijn die voor ons eigen cowboy-vlees graag een eindje omrijden’, zegt Klaas met een grote glimlach.

Want een kwart eeuw na de start van zijn slagerij middenin het polderdorp Marknesse, hebben hij, zijn vrouw en hun medewerkers veel meer om handen dan alleen vlees. ‘De catering en fun foods zijn nu onze grootste tak.’ Met een grijns: ‘En 25 jaar geleden waren er ook niet zoveel telefoontjes, mails en social media.’

Mooie uitdaging

Klaas was net 24 jaar toen hij de slagerij aan de Breestraat overnam van slachterij Postma uit Emmeloord. ‘Ik werkte al langer als slager voor dat bedrijf, met Blokzijl als standplaats. Toen kregen we de kans om hier de boel over te nemen. Silvia en ik vonden dat een mooie uitdaging. We konden hier echt wat van maken. En we spraken af: dit proberen we twee jaar en dan beslissen we of we blijven.’

Het echtpaar ging nooit meer weg. Nou ja, behalve dan toen in 2017. Klaas: ‘Toen verhuisden we een paar deurtjes verderop, naar nummer 25 in dezelfde straat. Dit is de oude bakkerij en het pand is groter en breder dan onze oude plek. Bovendien zitten we hier op de hoek, dat maakt de aan- en afvoer veel handiger. Op onze oude locatie moesten we steeds door een smal steegje.’

Vaste leveranciers

De ruimte was best even wennen, maar Klaas en consorten voelen zich inmiddels helemaal op hun plek. Als keurslager garanderen zij in hun prachtige zaak vers vlees waarvan ze de oorsprong weten.

‘Als je bij een keurslager vlees koopt, dan kun je erop rekenen dat het vlees uit Nederland komt van vaste leveranciers, die het beste met hun dieren voor hebben. En dat er vakmensen betrokken zijn bij de hele keten tot aan de vitrine.’

Om de titel ‘keurslager’ te dragen, moet de slager ook aan allerlei eisen voldoen op veel verschillende vlakken. ‘Van vakkennis tot kleding en hygiëne. Alles wordt gecontroleerd, zodat we die kwaliteit kunnen garanderen aan onze klanten.’

Veelzijdiger

Al die ontwikkelingen van de afgelopen jaren, maken het vak volgens de slager alleen maar leuker. ‘Het is veelzijdiger geworden, je moet met veel meer zaken rekening houden. Het vraagt dus ook veel meer kennis en kunde dan vroeger.’

Het 25-jarig jubileum wordt bij Keurslager Pees gevierd met een spaaractie voor de specialiteiten van het huis tot 1 november. ‘We hadden heel veel activiteiten gepland om het te vieren, maar door corona kan dat allemaal niet doorgaan.’

Beste gehaktbal

Behalve dan de verkiezing van de beste gehaktbal van de Noordoostpolder tijdens de open dag op 15 augustus. Met een pond gehakt van de slager kunnen deelnemers hun eigen recept maken en meedingen naar die titel.

www.pees.keurslager.nl