Brandweer heeft veel werk aan flinke brand in Urkerbos

Urk - De brandweer is donderdagavond in actie gekomen voor een korte maar felle natuurbrand in het Urkerbos op Urk.

Voorbijgangers merkten rond 20.30 uur veel rook op nabij de Vormtweg. Toen zij dieper het bos inliepen, zagen zij ook vlammen. Het tweetal waarschuwde vervolgens de brandweer.

Via een looppad kon de brandweer het bos inrijden. Nadat er zo'n 80 meter aan slangen was uitgerold kon men ook de brand bereiken. De eerste vlammen werden met het water uit de brandweerwagen geblust. Hierdoor werd verdere uitbreiding van de brand voorkomen. Ondertussen kwam een tweede blusvoertuig ter plaatse om een paar honderd meter verderop in het Urkerbos water uit een sloot te pompen. Door de twee tankautospuiten met slangen aan elkaar te verbinden had de brandweer voldoende bluswater om de brand helemaal te kunnen doven.

Aan de oppervlakte was de brand snel onder controle, maar onder de grond smeulde het door. De brandweer heeft de grond omgespit en de natuur goed nat gemaakt. De inzet heeft zeker 1,5 uur geduurd. Volgens de brandweer is er een stuk bos van 20 bij 10 meter in vlammen opgegaan.

Afgelopen zaterdagavond woedde er ook al brand in het Urkerbos langs de Vormtweg. Toen bleef het bij 25 vierkante meter bomen en struiken dat in vlammen opging. Hoe beide branden konden ontstaan is nog onduidelijk. Brandstichting wordt niet uitgesloten.