Zijn alle Nederlandse energieleveranciers wel betrouwbaar?

Aangeboden door: energieleveranciers.nl

Als consument heb je hedendaags veel verschillende energieleveranciers waaruit je kunt kiezen voor je energieabonnement. Hierbij zullen er ook zeker een aantal aanbieders van energie zitten waar je nog nooit van hebt gehoord. Het is dan van belang om uit te zoeken of deze leverancier wel betrouwbaar is. Het moet natuurlijk wel veilig zijn om naar een andere energieaanbieder over te stappen.

Waarom zijn er zoveel energieleveranciers?

Er zijn in Nederland dus erg veel energieleveranciers, maar in het verleden was dit nog niet het geval. Tot 2004 kende ons land eigenlijk maar een paar grote aanbieders. Deze bedrijven hadden allemaal hun eigen regio. Als je in Groningen woonde dan was je bijvoorbeeld waarschijnlijk klant bij Essent, terwijl Hagenezen juist een abonnement bij de energieleverancier Eneco moesten afsluiten. Overigens produceerden deze leveranciers zelf de energie, terwijl ze ook verantwoordelijk waren voor de netten. Met andere woorden, de bedrijven waren destijds niet alleen leverancier, maar ook nog netbeheerder.

Kan ik een energieaanbieder oprichten?

In het verleden was er dus geen concurrentie, want elk energieleverancier had een monopolie op het aanbieden van energie. In 2001 werd begonnen met het doorbreken van deze monopolie. Het proces startte met het liberaliseren van de markt voor grootverbruikers. Later is de markt ook voor consumenten vrijgegeven. Dit is vanaf 1 juli 2004 het geval. Sindsdien mag dus iedereen een energiebedrijf oprichten. Alle leveranciers mogen bovendien overal in Nederland gas en stroom verkopen. Als je zelf een zo’n bedrijf opricht dan hoef je geen centrale te hebben. In plaats daarvan mag je gas en stroom inkopen bij een concurrent.

Zijn er eisen aan de nieuwe bedrijven?

Ja, er zijn natuurlijk wel een aantal eisen waar de nieuwe energieleverancier aan moet voldoen. Zo is een vergunning van de Autoriteit Consument & Markt, ook wel bekend als ACM, nodig. Hierbij zijn er meerdere belangrijke regels. Het bedrijf moet bijvoorbeeld redelijke tarieven en voorwaarden hanteren. Ook is het verplicht om energie te leveren aan alle klanten die erom vragen. Daarnaast gelden er ook nog verscheidene regels omtrent de organisatie en financiën, wat trouwens tevens geldt voor de klantenservice.