Zelfgemaakt mondkapje: hoe lang gaat het mee?

Overal in de wereld zie je dat landen maatregelen nemen om mondkapjes te dragen om het coronavirus tegen te gaan. In Nederland wordt het dragen van zo’n kapje niet geadviseerd. Waarom is dat zo? En stel je maakt zelf een, hoelang gaat die dan mee?

Mondkapjes opdoen heeft volgens het RIVM geen enkele zin. ,,Mensen met COVID-19 of met klachten die daarbij horen, moeten sowieso thuis blijven. Een mondkapje dragen voegt niets toe. Sowieso moeten mensen al 1,5 meter afstand van elkaar houden. Zeker als je nog geen symptomen hebt, is het belangrijker dat je je handen wast en niet aan het gezicht komt.

,,In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. Simpele (papieren) mondkapjes of zelfgemaakte katoenen die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid”, aldus het RIVM.

Zelfgemaakt mondkapje
Heel wat mensen beschikken toch over een stoffen mondmasker. Maar hoelang kunnen ze meegaan weten veel mensen niet. In België, waar mondkapjes wel worden geadviseerd, werd deze vraag gesteld aan een viroloog tijdens een persconferentie. ,,Een levensduur opplakken is moeilijk, het hangt af van de stof”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Belangrijk is dat ze hergebruikt kunnen worden.

En dat kan door ze een halfuur te wassen op 60 graden, of te uit te koken in een pan. ,,Dat is voldoende om het virus te doden”, aldus Van Gucht nog. Dat kan je blijven doen op voorwaarde dat de stof van goede kwaliteit blijft. De einddatum moet dus door de gebruiker zelf in het oog gehouden worden.

Een stoffen mondmasker kan je volgens Van Gucht de hele dag dragen, zolang het niet nat of vuil wordt. Verder raadt Van Gucht ook aan om verschillende maskers in huis te halen. Zo hoef je niet elke dag het masker te gaan wassen en kan je pas na enkele dagen de was doen. Het is dus beter om meerdere maskers tegelijk klaar te maken voor verschillende dagen.