Kan mooi weer het coronavirus tegenhouden?

De natuur trekt zich uiteraard niets aan van de coronacrisis. Planten, bomen en struiken komen in bloei. Weidevogels bouwen nesten. De eerste kievitseieren zijn gevonden. Toen corona nog een nieuw begrip was, hoorden we nog weleens geruststellende theorieën. Een daarvan was dat oplopende temperaturen de groei van de epidemie zouden afremmen.

Temperatuur
Wie zich even bedenkt hoe de coronakaart er op dit moment uitziet, zal geneigd zijn de vraag met nee te beantwoorden. Juist in landen met een warmer klimaat dan bijvoorbeeld Nederland (Italië, Frankrijk, Spanje) lijkt het virus ongeremd om zich heen te blijven grijpen. Op zich hoeft dat met de temperatuur niets te maken te hebben. Immers… In landen met een doorgaans zonnig klimaat leven mensen meer buiten op straat en komen ze dus ook sneller en gemakkelijker in contact. 

Virus en zomer
Volgens virologen is het in het algemeen wel zo, dat virussen bij zomertemperaturen minder lang actief zijn. Echter, dat is een algemene tendens en er zijn altijd uitzonderingen op de regel mogelijk. Die uitzondering zou Covid-19 kunnen zijn, maar zeker is dat niet. Het gaat om een nieuw virus waarover nog lang niet alles bekend is. Onderzoek zou daar meer duidelijkheid over moeten geven.