Revalidatie na corona zwaarder dan gedacht

Hoe nu verder? Wekenlang sta je ‘uit’. In coma gehouden, in de hoop zo het coronavirus te bestrijden. Maar als die hoop dan eindelijk werkelijkheid is geworden, begint het pas. Revalideren. En dat lijkt zwaarder dan in eerste instantie werd gedacht. Want corona slaat niet alleen in de longen toe.

Revalidatie na corona
Een menukaart lezen. Zittend bellen. Een whatsapp sturen. Het zijn dingen die veel ex-coronapatiënten niet meer kunnen. Na weken op de intensive care moet je opnieuw leren lopen, staan, zitten en soms zelfs opnieuw leren denken. Een herkenbaar pad na weken kunstmatige coma. Alles is uitgeschakeld geweest en moet weer opstarten. Je spiermassa is verdwenen, je hersenen moeten weer getraind worden.

Trombose
Maar toch lijkt ‘die coma’ niet de (enige) veroorzaker van dit ziektebeeld. Bijna de helft van de coronapatiënten op de ic blijkt namelijk tromboseklachten te ontwikkelen. ,,Het lijkt erop dat het virus ook iets doet met het bloed, waardoor trombose ontstaat met alle gevolgen van dien”, reageert medisch manager van Libra Revalidatie in Tilburg Annemieke Becks.

Grote groep
Sommige patiënten hebben uitvalverschijnselen en cognitieve problemen. Alsof ze een beroerte hebben gehad. ,,En de grootste groep moet waarschijnlijk nog komen”, verwacht Becks. Deze groep weet namelijk nog helemaal niet dat ze letsel hebben opgelopen. ,,Als mensen die ziek zijn geweest weer aan het werk gaan, dan pas gaan we zien wat Covid-19 echt voor impact heeft.” Pas dán komt de mentale uitdaging en pas dán komt de confrontatie. 

Ernstige vermoeidheid
Maar zo’n heel team is alleen nodig bij de ernstige gevallen. ,,Toch verwachten we ook mensen die niet in coma zijn gebracht bij de revalidatie”, vertelt re-integratiecoördinator Anne Staps. Zij helpt mensen bij terugkeer naar werk, vooral op neurologisch gebied. En ze schat in dat een grote groep ex-coronapatiënten zich nog gaat melden. ,,Meestal duurt het even voordat mensen doorhebben dat werken niet meer gaat. Maar als je na twee weken nog steeds na twee uur werken helemaal kapot bent, is er echt iets mis.”