Droge huid door het handen wassen? Tips van een dermatoloog

Nederland wast in de coronacrisis massaal zijn handen. Vervelend gevolg: een droge huid. Smeren is het devies, betoogt dermatoloog Annemieke Fongers van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

 

Vetlaagje op huid
Je huid bevat van nature een laagje vet. ,,Net als bij het afwassen van een vette koekenpan, verwijdert het zeep het vettige laagje van de huid van je handen. Als dat beschermende laagje mist, kunnen water en andere stoffen de huid binnendringen. Dat zorgt voor droge handen, irritatie en uiteindelijk voor eczeem’’, zegt dermatoloog Fongers. De dermatoloog benadrukt het belang van dat vetlaagje.  Om verdere verspreiding van het coronavirus te verminderen, vraagt het RIVM Nederlanders vaker de handen te wassen. Bijvoorbeeld ook voor en na een supermarktbezoek. Het advies luidt: was je handen met vloeibare zeep uit een pompje en droog ze vervolgens goed af met een schone, droge doek.

Hydrateren
Fongers adviseert de handen vervolgens in te smeren met zalf of een vettige crème. Dat laatste is het meest geschikt om overdag te gebruiken. Je handen insmeren moet samen met wassen routine worden. ,,Leg bijvoorbeeld een tube met handcrème bij de kraan’’, aldus Fongers. Zalf bevat olie, waardoor je handen langer vet blijven. ,,Daarom is zalf bij uitstek geschikt om ’s avonds te gebruiken, voordat je gaat slapen. Dan merk je niet dat je handen vet blijven’’, zegt Fongers. Volgens het huidfonds geldt over het algemeen: hoe vetter, hoe beter. Sommige mensen vinden een vettige crème niet prettig aanvoelen en gebruiken daarom bodylotion. Een deel van het vet is hierin vervangen door water, zodat het makkelijker smeert en de huid minder vet aanvoelt. Helpen doet het alleen veel minder! Het water in het product zorgt er voor dat de huid weer uitdroogt. Het beste is te kiezen voor een vettige crème.

Zalf met ureum
Heb je klachten en schaf je een product aan? Ga dan voor een crème of zalf met ureum. Dat is zonder recept te koop bij de apotheek en drogist. Ureum bevordert de opname van water door de huid, waardoor schilfers sneller verdwijnen.
Soms werkt regelmatig insmeren niet. Is je huid ook daarna rood en jeukt het flink? Dan is er mogelijk sprake van eczeem. Zoek dan telefonisch contact met de huisarts. Die kan ervoor kiezen om een recept met een hormooncrème voor te schrijven.

Blijft het coronavirus sneller aan je handen plakken door zalf?
Als je droge handen wilt aanpakken met zalf of crème, hoef je niet bang te zijn voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. Dat zegt microbioloog Bert Niesters van het UMCG. Volgens hem zijn andere factoren belangrijker: ,,Vraag je af hoe het virus bij je binnenkomt. Was je handen en raak je gezicht niet aan.’’