Stress herkennen. Dit zijn de symptomen

Iedereen heeft wel eens last van stress. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt over iemand, je het erg druk hebt op je werk en dan ook nog eens het huishouden moet doen. Dingen waardoor je stresslevel omhoog kan schieten. Dit zijn stress symptomen.

Woede-uitbarsting
Je loopt al een tijdje op je tenen en ineens is hij daar. De woede-uitbarsting. De oorzaak hoeft niet eens groot te zijn. Woede is vaak een gevolg van hevige stress of angsten. Vaak komt het omdat je het gevoel hebt dat je de touwtjes niet meer in handen hebt. En wanneer je de controle kwijt bent, reageer je het vaak af door uit ‘je slof te schieten’. Dit is een van de stress symptomen

Eten
Te veel eten, te weinig eten of helemaal niet eten zijn duidelijke symptomen van stress. Wanneer je geen gezonde dingen in je lichaam stopt, maar alleen maar koek en chips, ga je je ook niet beter voelen Wanneer je de tijd neemt om na te denken over wat voor voedsel je gaat eten, krijg je een klein stukje controle terug: dit geeft je iets meer rust. Gezonde recepten genoeg op Gezondheid&Co

Slecht slapen
Je bent kapot, maar valt niet in slaap. Voor mensen met stress is dit een heel herkenbare situatie. Iedere keer neem je je voor om vroeg je bed in te kruipen zodat je met gemak 8 uurtjes slaap kunt pakken, maar voor je het weet is het half twee ’s nachts en zit je halverwege een nieuwe serie op Netflix. Het klinkt bijna ongeloofwaardig, maar wanneer je echt uitgeput bent, kan het juist moeilijk worden om goed te slapen. Wanneer je niet goed slaapt gaat je lichaam werken op adrenaline; dit zorgt ervoor dat je slecht in slaap valt. Lees eens een boek voor je gaat slapen en laat vooral je telefoon uit. Je zult merken dat dit al een verschil maakt.

Vergeetachtig
Wanneer je gestrest bent, heb je vaak ook het gevoel dat je hoofd overloopt en je gek wordt. Stress zorgt voor een storing in het gedeelte van je hersenen dat belangrijke informatie en herinneringen opslaat, maar zorgt er dus ook voor dat je deze herinneringen niet gemakkelijk terug kunt halen. 
Op een simpele vraag als je telefoonnummer of je postcode kun je dan geen antwoord geven. Wanneer je even rustig ademhaalt en je even ergens anders op richt, komt het antwoord vaak wel.

Ongezond leven
Mensen die onder veel stress staan, grijpen vaak naar ongezonde manieren om zichzelf beter te voelen. Denk hierbij aan junkfood eten, roken, drinken en toch nog even die extra Netflix-aflevering kijken in plaats van slapen: allemaal factoren die ervoor zorgen dat je uiteindelijk vatbaarder bent voor bacteriën of ziektes op langere termijn. Zorg dus goed voor jezelf.
Daarnaast kan het stresshormoon ervoor zorgen dat de lymfocyten worden onderdrukt, terwijl deze erg belangrijk zijn wanneer je lichaam zich moet verzetten tegen infecties. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je elke dag een pauze hebt en dat je aangeeft aan de mensen om je heen dat het allemaal te veel is. Nu maar hopen dat ze er ook iets meedoen.