Autorijden in tijden van het coronavirus: maak goed schoon

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar dat kan natuurlijk niet altijd. Soms móet je ergens naartoe met de auto.

Als je fysiek contact hebt gehad met andere mensen en vervolgens gaat autorijden, dan zijn er een paar dingen die je even moet doen. Wat je sowieso moet doen is het stuur, de versnellingspook, de handrem, de deurgrepen, de knoppen van je radio en het touchscreen van je infotainmentsysteem desinfecteren.

Portiergrepen

Vergeet ook de stengels van de richtingaanwijzers en ruitenwissers niet en de knoppen van de cruise control. Sla bovendien de armsteunen, de stoelverstelling (elektrisch of mechanisch), de elektrische raambediening, de raamstijlen en de portiergrepen aan de buitenkant (ook die van de bagageruimte) niet over.

Voor taxichauffeurs en andere mensen die vaak passagiers meenemen is dit extra belangrijk. Welke middelen je daarvoor kunt gebruiken? Heel simpel: veel spullen die je misschien al in huis hebt.

Ontsmettingsmiddel

Desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent is effectief tegen het coronavirus en ook isopropanol (wat toegepast wordt als ontsmettingsmiddel in de gezondheidszorg) is prima om te gebruiken. Ze brengen geen schade toe aan de oppervlakken in je auto. Sterker nog, autofabrikanten en dealers gebruiken ze zelf ook om onderdelen te desinfecteren.

Aan de buitenkant van de auto desinfecteer je de delen die je aanraakt. Dat zijn voornamelijk de deurgrepen en de handgreep van de achterklep. Dit is extra belangrijk voor taxichauffeurs en andere automobilisten die passagiers vervoeren.

Lak

Gebruik daarvoor nooit waterstofperoxide, want de kans is groot dat de lak van je auto beschadigt. Vermijd schoonmaakproducten die ammonia bevatten voor het poetsen van de touchscreens. Microvezeldoekjes zijn ideaal voor het reinigen van uiteenlopende oppervlakken.

Tweedehands auto kopen? Je vindt 'm op Autocircuit.nl