Mei 2020: het regent records

Emmeloord - Een bijzondere maand hebben we achter de rug. Het regende volop, maar dan heb ik het over de records die ons om de oren vlogen. Neerslag viel er nauwelijks.

​Daarmee kom ik met het eerste record, want het was de droogste maand mei ooit gemeten in de Noordoostpolder. Op het weerstation van Marknesse kwam het maar tot 9,1 millimeter. Het vorige record kwam uit 2008. Toen viel er 16,4 millimeter. We hebben de zon ook bijna nog nooit zo vaak gezien deze maand. We zijn op 288 uur zon uitgekomen. Dat was goed voor een tweede plaats, want alleen 2018 was zonniger met 301 uur zon.

De gemiddelde temperatuur is uitgekomen rond de 12,5 graden. Dat is wel normaal. Nu voelt het misschien zo dat het warmer was in deze maand, maar vooral rond de ijsheiligen waren de nachten heel koud met vaak (grond)vorst. Dat heeft het gemiddelde nog behoorlijk gedrukt. 

Meteorologische lente was record zonnig én droog

Nu de maand mei erop zit is ook de meteorologische lente verleden tijd. Ook in dit seizoen zijn er weer een paar opvallende records verbroken. Om te beginnen met de zonnigste lente ooit gemeten. In Marknesse waar het KNMI-station staat scheen de zon ruim 770 uur zon. Ongekend is dat, want het vorige record was 691 uur uit 2011.

De lente van 2020 staat zelfs in de top 10 van zonnigste zomers! Wist je dat er op Terschelling zelfs 888 uur zon is gemeten. Normaal hebben we rond de 500 tot 600 uur zon. Er viel verder ook nog nooit zo weinig regen in de lente. We moesten het doen met 46,6 millimeter. Het vorige record was 54,4 millimeter in 2011. Door de grote hoeveelheid zon en weinige regen was de verdamping groot en ontstond er een flink neerslagtekort. De temperatuur kwam uit rond 9,7 graden en dat is iets boven de norm.

Robert de Vries