Emmeloorder krijgt werkstraf voor geweld

Emmeloord – Een 22-jarige Emmeloorder is door de politierechter in Zutphen veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en twee weken cel voorwaardelijk. De man mishandelde vorig jaar zijn twee (inmiddels ex-) vriendinnen in Apeldoorn. Bij zijn ouders in Emmeloord probeert hij nu zijn leven weer op de rit te krijgen.

Het ging voor het eerst mis op 1 maart. De vrouw met wie hij samenwoonde, was zijn telefoon aan het doornemen. ‘Ik wilde hem terug, maar ze weigerde. Toen kregen we ruzie’, vertelde hij donderdag ter zitting.

De twee raakten vervolgens verzeild in een handgemeen. ‘Ik duwde haar, toen kwam ze tegen de deurkruk aan met haar rug’, legde hij uit. Even later greep hij haar ook nog hardhandig bij de armen, toen ze weg probeerde te komen.

‘Stom’, erkende de Emmeloorder. ‘Ik had dat anders moeten doen. Maar zij had hier ook een verantwoordelijkheid in.’

Weer in de fout

De tweede misstap beging hij op 27 september met de vriendin die hij kort na de vorige kreeg. De twee woonden binnen een mum van tijd samen en thuis liep het volgens haar al snel niet lekker. ‘Hij zocht steeds ruzie met mij’, vertelde ze de politie.

Het ging echt mis toen zij ziek was en de man haar een broodje pindakaas wilde laten eten. Ze weigerde en duwde het bordje weg. Dat viel op de grond en brak in stukken. ‘Toen zag ik dat er ook iets brak in hem.’

De Emmeloorder erkende dat bij de rechter. ‘Het beeld ging op zwart. Zij had mij namelijk al een paar keer mishandeld, ze heeft zelfs een keer mijn ribben gebroken. Toen heb ik niks teruggedaan en nu kwam alles eruit.’

De vrouw kreeg naar eigen zeggen sleutels in haar buik gedrukt, werd aan de haren getrokken en kreeg meerdere vuistslagen tegen haar hoofd. Met een hersenschudding tot gevolg.

Spijt

Ook hiervan betuigde de man spijt. ‘Ik was in die tijd depressief en suïcidaal. Samen met mijn adhd ging dat helemaal fout.’ Volgens deskundigen van de Reclassering praat hij niet over zijn gevoelens, waardoor de emoties soms hoog oplopen. Daar wordt hij inmiddels bij geholpen.

‘Ik heb daar veel baat bij, het gaat nu stukken beter met me.’ Bij zijn ouders in Emmeloord probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen en dat lijkt aardig te lukken, stellen de deskundigen. De man heeft een nieuwe vriendin en werk met uitzicht op een vast contract.

Conform eis

De politierechter vonniste conform de eis van de officier van justitie. In de proeftijd van twee jaar moet de Emmeloorder zich houden aan de aanwijzingen van de Reclassering, zodat hij de hulp blijft krijgen die nodig is. En hij moet een van de slachtoffers 250 euro aan smartengeld betalen.