Vlammenzee verwoest spuitmachine op Oosterringweg bij Luttelgeest

Noordoostpolder - Een veldspuit, oftewel spuitmachine, is dinsdagavond even voor 22.00 uur in brand gevlogen op de Oosterringweg (N715) nabij Luttelgeest en Kuinre. De chauffeur merkte tijdens het rijden de brand op en kon het landbouwvoertuig in de berm stilzetten. Hij kwam met de schrik vrij. De vlammen grepen snel om zich heen. Een zwarte rookwolk was kilometers verderop te zien.

Bij aankomst van de brandweer was de machine al niet meer te redden. De brandweer heeft de brand met schuim en water geblust.

Boeren gebruiken veldspuiten om onder andere beschermingsmiddelen over allerlei gewassen te sproeien. Volgens de brandweer had de spuitmachine ongeveer 1.000 liter bestrijdingsmiddel bij zich. Of dat ook echt giftig was, is niet bekend. De vloeistof is naar verwachting grotendeels in vlammen opgegaan.

Omdat het vervuilde bluswater en schuim de naastgelegen sloot in stroomde, is Waterschap Zuiderzeeland in kennis gesteld. Zij hebben de sloot afgedamd om milieuproblemen te voorkomen.

De spuitmachine is compleet verloren gegaan door de vlammen. Naast de berm is ook het fietspad fors beschadigd geraakt. De Oosterringweg was nog tot in de nachtelijke uren afgesloten voor opruim- en bergingswerkzaamheden.