POLDERHEMEL | Exoplaneten ontdekt

Emmeloord - Opnieuw zijn er twee exoplaneten ontdekt bij een relatief nabij ster, Gliese 887. Het betreft zogenaamde ’superaardes’, planeten die rotsachtig zijn, zwaarder dan de aarde, maar lichter dan Uranus en Neptunus.

Aflevering 1284
1 – 8 JULI
 

Dicht bij moederster

De beide planeten draaien in 9.3  en 21,8 dagen rond Gliese 887. Dat betekent dat ze dicht bij hun moederster zijn, net buiten de leefbare zone. De binnenste planeet is veel te heet voor leven, de buitenste heeft een geschatte oppervlaktetemperatuur van 70 graden C. Dat is ook te hoog voor leven zoals wij dat kennen. Mogelijk heeft vooral de buitenste planeet een atmosfeer kunnen vasthouden, want de moederster is relatief kalm, zonder heftige uitbarstingen die anders de atmosfeer finaal zouden wegblazen. Gliese 887 staat op 11 lichtjaren van de zon. De ster is half zo groot als de zon en veel zwakker, waardoor de leefbare zone veel dichter bij de ster ligt dan bij onze zon het geval is.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 4 juli)
Zon op: 05.20 uur; onder 22.03 uur.
Maan op: 21.46 uur; onder 05.14 uur.
 
MAAN – De schijngestalte van onze trouwe satelliet neemt verder toe. Op zondag 5 juli is het om 06.44 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Boogschutter). Hij is dan al onder. Hij komt ’s nachts niet hoog boven de horizon.
 
PLANETEN – Tegen 22.30 uur komt Jupiter in het zuidoosten op. Deze is verder de gehele nacht te zien tot hij in de ochtendschemering in het zuidwesten uit het zicht raakt. Saturnus volgt op kleine afstand van Jupiter, te zien vanaf 22.40 uur. Hij is veel minder helder dan Jupiter.  Mars wordt later (01.06 uur) zichtbaar in het oosten en wint langzaam aan helderheid terwijl de planeet de aarde nadert. Hij staat in sterrenbeeld Vissen. Bij het licht worden staat de planeet in het zuidoosten. De helderheid evenaart die van de helderste sterren (op zon en Sirius na dan). Om 03.30 uur verschijnt de heldere Venus als een ’morgenster’ in het oostnoordoosten.
 

Meteoren

 
Deze week beginnen er Alfa-Capricorniden te verschijnen. Ze lijken uit de richting van sterrenbeeld Steenbok te komen. Dit is een tamme, maar langdurige zwerm. Volgende keer meer daarover.
René P. Elings, tel. 0527-699142