Meer historische informatie langs op fietsroutes in polder

Emmeloord - De Noordoostpolder moet aantrekkelijker worden voor fietsers, onder meer door het verhaal van de geschiedenis van het gebied langs fietsroutes onder de aandacht van de toerist te brengen.

De fracties van D66, ChristenUnie/SGP en CDA komen in de raadsvergadering van maandag met een motie om dit te realiseren.

Tobias van Dijk, raadslid namens de ChristenUnie/SGP, stelt dat ten aanzien van het toerisme er nog veel kansen liggen. “Wij zijn trots op onze polder en willen dit graag laten zien door mensen gastvrij te ontvangen. Door relatief eenvoudige dingen, zoals het uitzetten van meer routes, extra informatieborden en extra voorzieningen stralen wij die gastvrijheid ook daadwerkelijk uit.” Volgens Van Dijk kan er met het voorstel van D66, CU/SGP en CDA een mooie stap kan worden gezet om het (fiets)toerisme in Noordoostpolder een boost te geven. 

Fietstoerisme

Fractievoorzitter Wim van Wegen van D66 ziet grote kansen om de Noordoostpolder aantrekkelijker voor fietsers te maken. “Het fietstoerisme is in opkomst, maar in onze gemeente is er nog wel een behoorlijke verbeterslag te maken. Als je een rondje door de polder fietst kom je bijvoorbeeld amper watertappunten tegen. Dat kan beter.” Daarnaast zou hij graag zien dat het bijzondere verhaal van de Noordoostpolder onder de aandacht wordt gebracht langs de toeristische fietsroutes binnen de gemeentegrenzen. 

Ook het CDA wil door het indienen van de motie een steentje aan bijdragen aan het vergroten van de aantrekkingskracht van Noordoostpolder als fietsbestemming. Fractievoorzitter Johan Goos zou graag zien dat er meer rustplaatsen worden gerealiseerd op markante plaatsen. “Daarvan zijn er genoeg,” aldus het CDA-raadslid. “Combineer het met het vertellen van de ontstaansgeschiedenis van ons gebied en je komt tot nog interessantere routes voor de fietsende toerist.”

Plan

De fracties zouden graag zien dat de gemeente in samenspraak met de toerisme- en recreatiesector en met kenners van de geschiedenis van de Noordoostpolder tot een plan komt dat uiterlijk in het voorjaar van 2021 aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd.