Juni was vrij warm en droog

Emmeloord - De eerste maand van de meteorologische zomer zit er op. Nu is het gemiddelde wel vrij warm en droog verlopen, maar toch kende deze maand een behoorlijk koudere periode.

Na een zomerse start van de maand met op 2 juni temperaturen boven de 25 graden kregen we daarna enkele dagen te maken met de zogeheten schaapscheerderskou. Op 5 juni werd het in de middag ook niet veel warmer dan 12,2 graden op het KNMI-weerstation Marknesse. Opmerkelijk fris voor de eerste zomermaand. Gemiddeld kwam het kwik uit op 17,2 graden. Normaal gesproken is dat 15,6 graden.

Tropische dag

Het gemiddelde is vooral omhoog getrokken tijdens de laatste week. Hoge temperaturen domineerde het beeld. Op 26 juni werd het met 30,0 graden tropisch warm. Het was tevens ook de eerste tropische dag van dit jaar in de polder. Al met al was het een droge maand. De buien lieten ons vaak links liggen. Gemiddeld viel er ongeveer 34 millimeter tegen 73 millimeter normaal.

215 uren zon

In het midden en zuiden van het land was het veel natter. Verschillende gebieden hebben de dubbele maand hoeveelheid en zijn rond de 150 millimeter uitgekomen. Het was verder een redelijk zonnige maand met 215 uren zon tegen 208 uur normaal. Vooral de laatste week was flink zonnig. Bijzonder om te melden is dat mei zonniger was dan juni en zelfs april had nog meer uren zon. Dat geeft meteen al aan hoe extreem zonnig die maanden waren.