Bant mountainbikedorp NOP

Bant - In Bant gaat iedere zondagmorgen een groepje van ongeveer 20 jongeren mountainbiken onder leiding van enthousiaste trainers in het Kuinderbos. Er is geen verenigingsband, maar fanatiek en leergierig zijn de jonge bikers wel, zegt trainer Harm de Haan.

‘Soms zijn er wel 25 kinderen, vanwie een enkeling zelfs uit Emmeloord’, vertelt De Haan. Het groepje is twee jaar terug ontstaan. ‘Ouders die mountainbiken namen kinderen mee en daarbij sloten zich ook andere kinderen aan,’ Het gaat om jeugd tussen de 8 en 12 jaar. Inmiddels worden ook kinderen van rond de 6 jaar in Bant enthousiast gemaakt voor de sport. Dat gebeurt op zaterdagmorgen.

Kuinderbos

De zondaggroep wordt begeleid door 5 fanatieke mountainbikers die hun passie graag delen. Met een prachtige route in het Kuinderbos op 5 kilometer afstand, is de sport binnen handbereik van de dorpelingen. ‘We vertrekken met z’n allen om 10.00 uur uit Bant en fietsen dan zo’n ochtend 25 kilometer.’ Maar ook in Bant ligt een twee kilometer lang mountainbikeparcours met veel technische tracks, waar ze alle dagen terecht kunnen.

Het ongedwongen meedoen van de jeugd betekent ook dat ze kunnen kijken of ze het leuk vinden, zegt De Haan. ‘Die vraag krijgen we ook vaak: Of het een dure sport is. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, maar de basis is een fiets, helm en fietskleding.’

APK voor mountainbike

Zondag kwam Johan Nes van FlevoFiets uit Emmeloord met twee collega’s langs om een workshop onderhoud te geven. ‘De fietsen kregen een APK en hij vertelde hoe je de fiets klaarmaakt voor je gaat biken en hoe je de fiets schoonmaakt.’ ‘Als je de fiets goed onderhoud scheelt dat enorm reparaties’, legt Johan Nes uit. ‘Door zand in het ketting slijt het ketting bijvoorbeeld veel sneller. Bij goed onderhoud bespaar je geld.’ Bij deze dag waren ook ouders uitgenodigd. De kinderen kregen een goodiebag mee met onderhoudsmiddelen mee van de fietsenhandelaar.