Geen straf voor gemeente Urk en aannemer voor gasexplosie Urk

Urk - De Rechtbank in Amsterdam heeft aannemersbedrijf Borger en de gemeente Urk dinsdag wel schuldig bevonden aan de gasexplosie aan de Grote Fok in juni 2016 op Urk, maar gaat niet over tot strafvervolging, meldt Omroep Flevoland.

Aanvankelijk eiste het Openbaar  Ministerie  een geldstraf van 75.000 euro tegen Borger en netwerkbeheerder  Liander.  Liander werd echter helemaal vrijgesproken van schuld. De gemeente Urk kreeg een strafeis van 40.000 euro. De rechtbank stelt dat de aannemer  en gemeente onvoorzichtig hebben gehandeld. 

Onvoorzichtig

De aannemer  gebruikte geen kaarten en zag de gasleiding aan voor een waterleiding. De gemeente Urk op haar beurt  informeerde Borger niet en legde de gasleiding niet om. Ook werd geen toestemming gevraagd om binnen een meter afstand van de gasleiding te graven. Toen er eenmaal een lek was werd deze niet goed afgedicht, waardoor er gas naar het riool kon ontsnappen met als gevolg de enorme explosie. 

De rechter legt geen straffen meer op omdat het geen doel meer treft. De ramp heeft grote impact gehad op het bedrijf dat opdrachten kwijtraakte en imagoschade leed. De rechtbank stelt dat het bedrijf geleerd heeft van het incident. De gemeente Urk  heeft na de ramp voor opvang van de slachtoffers gezorgd en werkte mee om snel weer nieuwe woningen te bouwen op de plek. 

Schadevergoeding  

De aannemer en gemeente moeten wel ongeveer 70.000 aan schadevergoedingen aan drie bewoners betalen.