Dyncore in een van de oudste polderpanden

Emmeloord – Toen Verbruggen Palletizing Solutions aan de Bouwerskamp 13 haar activiteiten uitbreidde met het projectmanagement bedrijf Dyncore, werd het perceel dat er pal naast lag op nummer 15 erbij getrokken. Daar stond een heel oude schuur op. ‘We zouden het platgooien en wat nieuws bouwen. Maar toen borrelde het sentiment op.’

Want ja, die schuur was wel een van de oudste gebouwen van de Noordoostpolder. ‘Het pand is kort na de oorlog gebouwd voor aannemersbedrijf Timmer. Hier werden per schip zand en dergelijke aangevoerd voor de bouw van de wegen in de tijd dat de polder nog zo goed als leeg was’, legt Alex Verbruggen uit.

Opeens werd het vervallen schuurtje toch wel heel bijzonder. Het werd in ere hersteld. Met aan de buitenkant het metselwerk in de vertrouwde stijl van de Delftse school en met de grote boerderijdeuren, die er van oudsher ook in zaten.

Karakter bewaard

Caroline Penning-den Ouden van Dyncore: ‘Het dak moest wel worden vernieuwd en de binnenkant is ook aangepast aan de eisen van deze tijd; modern en gasloos. Maar het karakter van de schuur is bewaard gebleven.’

Het biedt nu een riant en comfortabel onderdak voor de medewerkers van Dyncore, de nieuwe bedrijfstak van Verbruggen. Hoe zit dat nou? Verbruggen Emmeloord werd in 1991 opgericht door de broers Alex en Mart Verbruggen. Verbruggen Emmeloord BV specialiseerde zich in het ontwerpen en produceren van palletiseermachines voor het automatisch stapelen van producten in zakken, dozen of kratten op pallets.

De hele wereld over

Het bleek een gat in de markt. De machines van Verbruggen Palletizing Solutions gaan de hele wereld over. Het bedrijf breidde in de loop der jaren uit met twee vestigingen in de Verenigde Staten en Bangladesh.

Tot 2008 was het bedrijf gevestigd aan de Dukaat. In 2008 kwam er aan de Bouwerskamp een tweede locatie bij. Toen in 2011 nog twee panden aan de Bouwerskamp te koop kwamen, werd het oorspronkelijke bedrijf gesplitst. Aan de Dukaat bleef het nieuwe bedrijf Vecomach BV en Verbruggen Palletizing Solutions BV verkaste volledig naar de Bouwerskamp.

Hier bouwt Verbruggen Palletizing Solutions BV de installaties zoveel mogelijk modulair, zodat ze op maat kunnen worden gemaakt. De besturingssystemen en software worden ‘in house’ gemaakt en in de fabriek opgebouwd en getest. Daarna gaan ze op transport richting klant, waar Verbruggen de installatie volledig opbouwt. In 2019 werd de duizendste installatie afgeleverd.

Dyncore

En nu werd het tijd voor een nieuwe tak van sport: projectmanagement. Dyncore begeleidt bedrijven die willen automatiseren in dat hele proces. Caroline: ‘Vaak zijn die bedrijven druk met de waan van de dag en weten ze ook niet precies wat de mogelijkheden zijn. Onze experts zoeken alles voor ze uit en regelen het van a tot z. Ze worden dus volledig ontzorgd.’

Verbruggen Groep BV staat onder leiding van de zonen van Alex Verbruggen; Maarten en Wouter. Samen met Erik Bruggink volgen zij hun vader op, die in oktober afzwaait. Mooi om jong talent en nieuwe energie te zien in het bedrijf, vindt Alex. ‘Het fundament van het bedrijf is gelegd in een tijd van opkomende industriële automatisering. De nieuwe directeuren staan nu voor hele andere uitdagingen. Hun mix van idealisme, cijferkennis en creativiteit zal hen daar goed bij van pas komen.’

www.dyncore.com en verbruggen-palletizing.com