POLDERHEMEL | Bijzondere vondst

Emmeloord - Onderzoekers van de Universiteit van Warwick (Verenigd Koninkrijk) hebben een bijzondere vondst gedaan. Het betreft een bijzonder zware rotsachtige planeet bij de ster TOI 849

Aflevering 1285
8 JULI – 15 JULI
 

Gestripte gasreus

 
TOI 849 staat op ongeveer 730 lichtjaren van de aarde. De nieuw gevonden planeet draait in slechts 18 rond zijn moederster, wat betekent dat hij heel dicht bij die ster rondcirkelt. De geschatte oppervlaktetemperatuur ligt rond de 1500 graden Celsius. De planeet blijkt zo groot als Neptunus, maar door zijn rotsachtig voorkomen is de dichtheid van de planeet drie maal zo groot als die van Neptunus. Een dergelijke planeet zou normaliter een flinke atmosfeer van helium en waterstof moeten hebben verzameld en zich tot een gasreus als Jupiter moeten hebben ontwikkeld. Maar de planeet lijkt geen atmosfeer te hebben. De enorme getijdenkrachten van de nabije ster en de uitbarstingen daarvan hebben waarschijnlijk de atmosfeer van de planeet verwijderd. Het is ook mogelijk dat de planeet zich vormde in een gasarm gebied rond de ster. Nader onderzoek moet meer duidelijk maken.
 
Aan de hemel valt deze week te bekijken:
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 11 juli)
Zon op: 05.27 uur; onder 21.58 uur.
Maan op: 0.50 uur; onder 12.15 uur.
 
MAAN – De schijngestalte van onze trouwe satelliet neemt weer af. De maan is aan de ochtendhemel te vinden. Op maandag 13 juli komt de maan om 01.29 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Vissen). Hij is dan net op. De rest van de nacht is hij prima te zien en komt ook vrij hoog aan de hemel.
 
PLANETEN – Rond 21.45 uur komt Jupiter in het zuidoosten op. Deze is verder de gehele nacht te zien tot hij in de ochtendschemering in het zuidwesten uit het zicht raakt. Saturnus volgt op kleine afstand van Jupiter, te zien vanaf 22.05 uur. Hij is veel minder helder dan Jupiter.  Mars wordt later (00.45 uur) zichtbaar in het oosten en wint langzaam aan helderheid terwijl de planeet de aarde nadert. Hij staat in sterrenbeeld Zeemonster. Bij het aanbreken van de dag staat de planeet in het zuidoosten. De (schijnbare) helderheid evenaart bijna die van Sirius. Om 03.10 uur verschijnt de heldere Venus als een ’morgenster’ in het oostnoordoosten.
 

Meteoren

Deze week kunnen er Alfa-Capricorniden verschijnen. Ze lijken uit de richting van sterrenbeeld Steenbok te komen. Dat gebied is nu eenvoudig te vinden, want Jupiter en Saturnus staan er in. Het betreft een tamme, maar langdurige zwerm. De meteoren zijn traag, oranjekleurig en vaak helder. Ze zijn afkomstig uit het gruis in de baan van komeet 169P/NEAT. Intussen is ook een tweede langdurige zwerm gestart: de Delta-Aquariden-Zuid. Deze wordt iets actiever. Ook deze zijn traag en helder. Ze komen uit het gebied net ten zuiden van sterrenbeeld Waterman. Beide gebieden staan nabij het zuiden rond 02.30 uur in de nacht.
 
René P. Elings, tel. 0527-699142