STOPPELS | Bruin en Blank

Als een olievlek kwam overal op aarde, (gelijk een pandemie)verzet tegen racisme opzetten door verontwaardiging over de moord op George Floyed.

Als Floyed een blanke was geweest zou de politieman niet zover zijn gegaan, denk ik. En als de politieman donker getint zou zijn? Dan was het geen racisme? En Floyed een blanke? Die gedachte confronteert me. Maak ik verschil tussen blank en bruin? Kennelijk kleeft er toch een minderwaardigheid aan donkere mensen. Nee, natuurlijk ben ik niet racistisch, maar eeuwenlang hadden de blanken het voor het zeggen.

Beeldenstorm

De bruine (zwarte) mensen waren anders, niet gelijk aan de blanke (witte). Dat gegeven werkte eeuwenlang door. Vandaar de slavenhandel en de koloniën. Heel oude aannames leven onbewust voort. Bij de bruine mensen zit nog veel oud zeer en die emoties kunnen doorschieten. We zien dat al met de beeldenstorm. We kunnen de geschiedenis niet vernietigen. Dat is zinloos. Van trauma’s kun je leren en die dan ook accepteren. Vroeger waren de mensen niet slechter dan tegenwoordig, andere waarden en normen.

Niettemin is ons gelijkheidsbeginsel vaak moeilijk uitvoerbaar omdat er erg veel gepolariseerd wordt en dat brengt veel verwijdering tussen de mensen. Verschillen worden breed uitgemeten en scherp neergezet, tegenover elkaar terwijl naast elkaar beter is. In de demonstratie ging blank en bruin samen tegen racisme. Dat is goed.

Geen zwart-wit

Ik schrijf consequent over Blank en Bruin, juist niet zwart-wit, dat is namelijk een tegenover elkaar en klinkt niet verbindend.

Zwarte mensen zijn overwegend bruin getint en witte mensen blank getint. Door vermenging van de rassen is er in de toekomst nauwelijks nog verschil in uiterlijk. Laten we ook in de taal verbindend zijn, blank en bruin klinkt veel positiever dan het agressieve zwart-wit.

Underdog

Blanke mensen doen hun best bruin te worden, bruine mensen smeren dure crèmes om wit te worden. We mogen tevreden zijn met hoe en wie we zijn. Verscheidenheid is mooi, daarmee vullen we elkaar aan. De blanke mens moet zich meer bewust worden van de underdog positie die de bruine mens onderging en (soms) ondergaat. Maar de overgevoeligheid van sommige ‘zwarte’ mensen moet ook afnemen en lichter worden. Als er geweld bij komt, komt het niet goed.

We zijn echt allemaal dezelfde mensen, de kunst is elkaar te ZIEN en te bevestigen.

Ria Kragt

mefkragt@gmail.com