Parochie gaat Pastor Magda missen

Marknesse - Pastor Magda Schilder-Reijrink heeft dit weekeinde afscheid genomen van de parochies Ens en Marknesse. Ze gaat met pensioen. De parochie gaat de verbinder en vernieuwer missen.

In november 2012 begon Magda als pastor van vier parochies, maar al gauw sloten de kerken in Kraggenburg (zomer 2014) en Luttelgeest (najaar 2014). De afscheidseucharistie zaterdag in Ens met pastoor Victor Maagd was bijzonder, want na 3,5 maand kwamen de parochianen voor het eerst weer samen. Het afscheid in Marknesse werd zondag gehouden in Boerderijherberg Lavandula in Luttelgeest ook onder leiding van pastor Maagd.

Koorts controle

Ook daar was een primeur. Voorafgaand aan de viering werden de parochianen gecontroleerd op koorts, maar niemand bleek verhoging te hebben. Net als in Ens zongen enkele leden van het Kerkkoor onder leiding van dirigent Jan Schleper enkel liederen. Pastor Magda sprak in haar overweging over Rust Vinden, zoals velen die ook vonden in coronatijd.

‘We hebben in alle rust van alles kunnen doen en toch was er ook onrust: geen vieringen, geen ontmoetingen en we moesten alles anders doen. Dat was wel even wennen, maar het lukte wel. Toch zijn we erg blij dat we nu weer kunnen opstarten. Dankbaar ben ik voor alles wat nu weer kan!’

Kerkproeverij

De parochie sprak lovende woorden bij haar afscheid. ‘Je was een vrouw met een droom en je werkte volgens het motto ‘Geef nooit op wat je echt wil doen’. Je wilde verbinden en dat is je gelukt, je was een vrouw binnen de kerk en dan denken we ook aan Maria (een moeder). Je bracht ook nieuwe dingen: de Kerkproeverij (samen met de Poolse Parochie, de St. Maarten Viering, dat in 2020 de Franciscus Viering zal worden. En dan ook nog het Maatjesproject, wat goed is geslaagd.’ Ze ontving van het parochiebestuur een Mariabeeld en een workshop glas.

Rikie Ruis