Beelden van oerhout in Museum Nagele

Nagele - De wisselexpositie ‘Droombeelden hout/verf’ in Museum Nagele is sinds kort aangevuld met beelden van oerhout, oerhout dat enkele jaren geleden in de omgeving van Nagele is gevonden.

Tijdens het inrichten van de tentoonstelling plaatste beeldhouwer Will Schropp enkele zwarte houten beelden op een sokkel. Ze waren gemaakt van hout dat duizenden jaren in het veen bewaard is en zwart is de natuurlijke kleur. Een van de vrijwilligers van Museum Nagele zag het en zei, dat dergelijk hout ook in de Noordoostpolder werd gevonden. Tegen het eind van de dag had de beeldhouwer een stam die enkele jaren geleden in Nagele, bij het ploegen, uit de grond was gekomen.

De stukken stam werden bij het beeldhouwatelier van Will Schropp in het Gelderse Duiven afgeleverd en daar werden de verweerde stukken eruit gezaagd. Aan de hand van de jaarringen is te zien, dat de boom destijds zo’n 200 jaar oud is geworden en toch slechts een halve meter dik. Waardoor de boom in het water is verdwenen, is nog een vraag. Ooit was daar een rivieroever en zo’n duizend jaar geleden verdween daar al het land in zee, zoals ook ooit de veenterp met de nederzetting Nagele erop in zee verdween.

Tijd is een golf

Een doorsnee van de boom wordt onderzocht om hopelijk zo de ouderdom te kunnen vaststellen. Het is logisch, dat dergelijk hout om speciale ontwerpen vraagt. Het begrip ‘tijd’ moet daar een rol bij spelen. Zo ontstond een beeld met de titel ‘Tijd is een golf’, waarin de 200 jaarringen zichtbaar zijn, de ‘Venus van Nagele’ en ‘Freya’s Mantel’, waarbij de mantel een stuk onbewerkte stam is. Samen met een paar andere beelden nodigen ze uit om weg te dromen in het verleden van Nagele.

De duo-expositie ‘Droombeelden hout/verf’ van Will Schropp en Martin-Jan van Santen en daarbij de artistieke foto`s van Alice Valk van het polderproduct bij uitstek, de tulp, zijn in Museum Nagele te bezichtigen tot en met 30 augustus 2020.

Museum Nagele is op zaterdag en zondag open van 13.00 – 17.00 uur. Vanaf augustus hopen we weer van donderdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur open te zijn.

www.museumnagele.nl