STOPPELS | Juffen, meesters en Mark Rutte

Een juf of meester weet dat kinderen het beste luisteren wanneer er iets wordt gezegd: ‘Na de pauze gaan we sommen maken. Daarna hebben we topografie en geschiedenis.’ Er wordt dus niet iets gevraagd. Zo van, wie van jullie zou eerst sommen willen maken om daarna met de topografieopdrachten aan de slag te gaan? Wanneer je vraagt weet je gegarandeerd dat er kinderen zijn die het in hun ogen niet hoeven te doen. Immers, als je iets wordt gevraagd mag je ook nee zeggen.

Wat er ook kan gebeuren is dat een van de kinderen (dit kan ook een kleintje zijn uit de onderbouw) iets zegt wat zo’n impact heeft dat zelfs de meester of juf er wel eens door van slag kan raken. Het zijn de wijsneuzen onder ons. Het is aan het leiderschap van de juf of meester om er een goede draai aan te geven.

Chaos

Maar wat als de juf of meester even niet goed oplet? Of niet goed in zijn of haar vel zit? Dan kan een klein moment van onoplettendheid dit hem of haar fataal zijn. De klas zal uiteenvallen in chaos.

Op de een of andere manier zie ik een gelijkenis hoe wij als burgers ons (horen te) gedragen. De anderhalve meterafstand is zo’n regel. Iedereen zal hier gehoor aan geven. Het is voor de eenheid van de groep, er moet geen chaos ontstaan.

De bovenbouw? Dat zullen niet altijd makke schaapjes zijn. Zij zullen vragen stellen als: waarom zou ik me aan iets houden als ik de noodzaak hier niet van inzie? Wat deze kinderen (vaak nog) niet weten is dat het leven onvoorspelbaar kan zijn. Chaos ligt op de loer.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Er zijn kinderen die zeker wijs zijn of met een hoger bewustzijn. Zij weten dingen die je niet altijd met kennis kan toetsen. Snapt de juf of meester niet wat het kind bedoelt, maar wel innerlijk wordt geraakt, zal de eerste reactie vaak zijn: ‘Waar bemoei jij je mee?’ Zo’n kind zal als vervelend worden bestempeld. In de volwassen wereld? Dan bestaan deze mensen natuurlijk ook, alleen dan kan het nog wel eens burgerlijke ongehoorzaamheid heten.

Dus wat doet Mark Rutte? Hij zegt: ‘Je moet je aan de anderhalve meterregel houden.’ U ziet wel, er wordt niet iets gevraagd, het wordt gezegd. Dus wat doen wij? Wij houden ons aan de regels en zeggen: ‘Ja juf, ja meester, ja Mark Rutte.’ En eerlijk, de meesters, juffen en Mark Rutte en zijn experts weten echt wel waar ze het over hebben, ze hebben hun diploma’s niet bij een pakje boter gekregen. Het enige wat zij terecht willen is chaos voorkomen.

Wijsneus

Het ‘vervelende’ is dat een wijsneus nog wel eens wil opstaan die het beter denkt te weten. Of erger, het weet. En ook nu zal een leider, om chaos te voorkomen, er een goede draai aan moeten geven.

Jacqueline Voskuil

jacqueline-voskuil@hotmail.com