Bouw Schokkererf nu dichtbij

Nagele - Het heeft zestien jaar geduurd, maar eindelijk is er dan een bouwvergunning voor een gebouw met bedrijfsruimte en 18 appartementen op het Schokkererf in Nagele.

Nagele Makelaar Johan van der Slikke van Makelaardij Schokland en zijn compagnon Gert Achterveld van Schokkererf BV beten zich vast in de invulling van de entree van Nagele. Er is opluchting, maar vooral frustratie. ‘Het voelde alsof er weinig support vanuit het gemeentehuis kwam’, zegt Van der Slikke.

In 2004 werd het eerste ontwerp ingeleverd voor de herinrichting van Zuiderwinkels, Noorderwinkels en De Voorhof (Schokkererf). ‘De gemeente nodigde ons uit om onze plannen te presenteren. Halverwege onze presentatie greep de burgemeester in. Het zou niet bij de architectonische opzet van Nagele passen. Ons plan ging in de ijskast.’

Zweverig

De gemeente schakelde Onderzoekslab in om studie te doen naar nieuwbouw onder leiding van rijksbouwmeester Pi de Bruijn. Het werd een gedegen studie maar volgens Van der Slikke te omvangrijk en zweverig. De gemeente kwam toch weer bij Schokkererf BV uit en wilde in 2013 het project afgeslankt voortzetten, zonder de Zuiderwinkels. Het project werd gesplitst: woningen op de plek van de Noorderwinkels en het genoemde appartementenplan aan de Voorhof.

‘Het woningplan op de Noorderwinkels was voor ons echter niet haalbaar; de verwerving te duur en vanwege de architectuur van Nagele zou bouwen ook te kostbaar worden.’ De gemeente heeft een ontwikkelaar gevonden voor woningbouw in dit gebied.

Mecanoo Delft

Schokkererf haalde het architectenbureau Mecanoo in Delft erbij om invulling te kunnen geven aan de hoge bouweisen voor Nagele. In het ontwerp komt de blokken- en hofjesstructuur van het dorp terug. Hoewel het Kwaliteitsteam voor Nagele, bestaande uit gemeente, Onderzoekslab en het Rijks Cultureel Erfgoed, aanvankelijk moeilijk te overtuigen was, is na een lang en moeizaam traject het plan goedgekeurd en is de bestemmingswijziging op het gemeentehuis in voorbereiding genomen.

In 2017 was het plan bijna rond, maar de eis van de gemeente om 900 vierkante meter bedrijfsruimte op de begane grond te realiseren, bleek onmogelijk. Dat aantal is door het aanpassen van het bestemmingsplan in 2018 teruggebracht naar 500 vierkante meter. Er komen nu 18 in plaats van 14 levensloopbestendige appartementen in het complex die tussen de 235 en 280 duizend euro v.o.n. gaan kosten.

Bedrijfsruimte

Maar ook een oppervlakte van 500 vierkante meter is voor Nagele wellicht teveel. In het centrum van het dorp staat al veel bestaande bedrijfsruimte leeg. ‘In Emmeloord is het al moeilijk om die ruimtes te vullen’, zegt Van der Slikke. ‘Zoiets kun je niet eisen in een agrarisch dorp. Er is geen vraag naar bedrijfsruimte, terwijl er wel een grote woningbehoefte is. De politiek zet in op woningbouw voor senioren, dat hoor je wethouder Marian Uitdewilligen zeggen, maar de praktijk is dus anders ervaart Van der Slikke.

Makelaardij Schokland verhuist naar de ruimte, maar verder zijn er nog geen concrete bedrijven. ‘In het verleden wilde COOP er wel in, maar doordat het zo lang duurde is die uit Nagele vertrokken.’ Voor het woningplan hebben zich doorlopend belangstellenden getoond. Vanwege het langdurige traject zijn er echter ook geregeld mensen weer afgevallen. ‘Het project wordt nu actiever in de markt gezet. We weten dat hier regionaal en landelijk belangstelling voor is vanwege de hoogwaardige architectuur in combinatie met een aantrekkelijke prijsstelling.’

Binnenkort kan de bouw starten. Daarvoor moet nog wel het riool en de waterleiding op het Schokkererf omgelegd worden en iets geregeld worden met de glasvezelkabel die in 2018 gelegd is, ondanks dat de plannen voor bebouwing bekend moesten zijn. Obstakels die Van der Slikke er nog wel bij kan hebben. ‘Het rooien van bomen is nu inmiddels begonnen.’

Cees Walinga