POLDERHEMEL | Komeet zichtbaar

Emmeloord - Een op 27 maart dit jaar met de NEOWISE-ruimtetelescoop ontdekte komeet is dermate helder geworden dat hij bij heldere hemel met bloot oog is waar te nemen.

Aflevering 1286
15 JULI – 22 JULI
 

Komeet bij heldere hemel zichtbaar

 

De komeet die de naam van die telescoop heeft gekregen, NEOWISE, was tijdens zijn ontdekking nog zeer zwak. Komeet NEOWISE heeft nu een mooie staart ontwikkeld die met een verrekijker of telescoop redelijk te zien is. Met bloot oog is dat moeilijker: het vereist een donkere omgeving en een kristalheldere hemel. Hij staat in de buurt van sterrenbeeld Voerman met de heldere ster Capella. Kijk ’s ochtends voor zonsopgang laag in het noordoosten of ’s avonds laag in het noordwesten, na zonsondergang. Sterrenbeeld Grote Beer (’steelpannetje’) kan als leidraad dienen. Zoek op 23 juli iets onder de bodem van het ’steelpannetje’. Gebruik een verrekijker, omdat het in onze streken nog steeds niet volledig donker wordt in de nacht. De komeet komt op 23 juli het dichtst bij de aarde; op 103 miljoen kilometer. 
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 18 juli)
Zon op: 05.36 uur; onder 21.50 uur.
Maan op: 03.09 uur; onder 20.18 uur.
MAAN – Deze week krijgen we maar weinig van onze natuurlijke satelliet te zien. De eerste dagen is de maan nog aan de ochtendhemel te vinden. Op dinsdag 21 juli is het om 08.41 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Kreeft). Verderop in de week verschijnt hij weer aan de westelijke avondhemel.
PLANETEN – Rond 21.30 uur komt Jupiter in het zuidoosten op. Deze is verder de gehele nacht te zien tot hij in de ochtendschemering in het zuidwesten uit het zicht raakt. Saturnus volgt op kleine afstand van Jupiter, te zien vanaf 21.50 uur. Hij is veel minder helder dan Jupiter.  Mars wordt later (00.30 uur) zichtbaar in het oosten en wint langzaam aan helderheid terwijl de planeet de aarde nadert. Hij staat in sterrenbeeld Zeemonster. Bij het aanbreken van de dag staat de planeet in het zuidoosten. De (schijnbare) helderheid evenaart bijna die van Sirius. Om 03.10 uur verschijnt de heldere Venus als een ’morgenster’ in het oostnoordoosten. Op de ochtend van 17 juli staat de smalle maansikkel erbij.
 

Meteoren

 

Er zijn meteoren te zien van zowel de Alfa-Capricorniden zwerm als de Delta-Aquariden-Zuid zwerm. De maximale activiteit van beide zwermen laat nog even op zich wachten. Die wordt pas eind juli verwacht. Rond 02.30 uur lijken de meteoren ruwweg uit het zuiden te komen.
René P. Elings, tel. 0527-699142