Energiek Nagele dit jaar los met warmtecollectoren

Nagele - Acht woningen aan de Ring en het voormalig schoolgebouw de Acht in Nagele worden als eerste voorzien van warmtecollectoren die de woningen het hele jaar kunnen verwarmen en aardgas overbodig maken.

Energiek Nagele heeft donderdag op een inloopavond dorpsbewoners geinformeerd over de voortgang van de proeftuin aardgasvrije wijk Nagele. De verwachting is dat nog dit jaar de woningen worden voorzien van warmtecollectoren op het dak. De warmte wordt vervolgens opgeslagen in een ondergrondse seizoensbuffer. Samen met een collectieve warmtepomp is er dan in de winter voldoende warmte om de huizen te verwarmen. Verwarmen op aardgas is daarmee verleden tijd.

Energiek Nagele is een coöperatieve vereniging die zich inzet voor een leefbaar, vitaal en duurzaam dorp. Tijdens de informatieavond is ook de tweede animatiefilm van Robert de Robot in première gegaan. Hierin geeft hij op ludieke wijze antwoord op veelgestelde vragen. 

Een van de 27 proeftuinen  


Het project Energiek Nagele is onderdeel van de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken van het ministerie van BZK. Het voornaamste doel is wijken op een andere manier van warmte te voorzien dan aardgas en kennis- en leerervaringen op te doen in de diverse proeftuinen. Nagele is dus net als in de jaren 50 vernieuwend. Nu niet op het gebied van architectuur maar om oplossingen te vinden voor een duurzame toekomst.


Afgelopen jaar zijn er verschillende onderzoeken gedaan over de technische en financiële haalbaarheid van het systeem. Aan de belangrijkste voorwaarden dat bewoners niet meer gaan betalen dan nu en dat het concept voldoende leveringszekerheid geeft kan worden voldaan. Om ervaring op te doen wordt een pilot gestart. Geheel in de stijl van Rietveld, die ooit een Kernwoning heeft bedacht, wordt deze pilot Kernproject Nagele genoemd.