Zeeuw en Fries past prima

Emmeloord - De liefde tussen de Zeeuw Simon Vreeke en de Friezin Cornelia Schotanus uit Lemmer ontpopte beginjaren vijftig op de dansavonden in de barak op het beursplein in Emmeloord.

Op 15 juli 1955 stapten ze in de huwelijksboot en precies 65 jaar later stapten ze weer in de boot, maar nu voor een onvergetelijke dag op de wateren rondom Giethoorn. Dat gebeurde woensdag overigens nadat loco-burgemeester Marian Uitdewilligen het echtpaar, dat aan de Reigerstraat in Emmeloord woont, had gefeliciteerd. Als verrassing van de kinderen kwam de orgelman langs om vrolijke muziek te brengen.

‘We hebben zo’n prachtige dag gehad’, blikt Simon Vreeke terug op het feest en de zonovergoten dag. Al had de dag wel een schaduwrand. Eind vorig jaar verloor het gezin een van de drie zoons. ‘Dat is zwaar, maar je moet verder.’ Simon en Cornelia kregen drie zoons en hebben 6 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Simon kwam in de jaren vijftig met zijn ouders vanuit het Zeeuwse Rilland Bad naar de Hannie Schaftweg.

Poldertoren

‘Ik moest gelukkig meteen in dienst, want ik vond het hier eerst maar niks. Je zag geen mens op de Hannie Schaftweg. Mijn moeder had ook vreselijk veel heimwee naar Zeeland, maar ik leerde Cornelia kennen en na mijn diensttijd ging ik aan het werk bij de firma Timmer. Later werkte ik bij de boer en ik was 20 jaar concierge op het politiebureau in Emmeloord. Ik vond de polder eerst maar niks, maar ik ben nu wel een echte Emmeloorder geworden hoor. Ik moet de poldertoren zien.’

De uitjes van de twee beperken zich tot een wandelingetje naar de Lange Nering. ‘Tot voor kort zat ik veel op de bank daar en zag je veel bekenden, maar de meesten zijn er al niet meer. Nu maken we alleen een wandelingetje. We redden ons verder nog prima.’ En nog steeds gelukkig samen. ‘Ja een Zeeuw en Fries dat past goed hoor.’

Cees Walinga