VHM Ens levert kistenvullers aan TOP Onions

Ens - Met de aflevering van vier volautomatische kistenvullers met functionele toebehoren aan TOP Onions in ’s Gravenpolder, heeft VHM Machinery uit Ens weer een stukje polder naar Zeeland teruggebracht.

Zo’n 80 jaar geleden waren het onder andere de Zeeuwen die hun schop in de polderklei zetten om het gebied bewoonbaar en landbouwklaar te maken en er als eerste pioniers ook zijn gaan wonen en werken. Nu is het een kleinzoon van deze generatie, machinebouwer Rik van Hees, die voet aan land zet op de Zeeuwse bodem met zijn opvallend oranje machines.

Zeeland staat van oudsher bekend om de teelt, oogst en verwerking van uien. Het is het hart van de Nederlandse uiensector en ongeveer tachtig procent van de Hollandse uien wordt verwerkt in Zeeland, voordat ze voornamelijk naar het buitenland worden geëxporteerd. Met die verwerking gaan vaak complexe logistieke bedrijfsprocessen gepaard die de verwerkers zo efficiënt en veilig mogelijk willen inrichten.

Feloranje

Dat is het moment dat VHM Machinery graag aan tafel schuift om mee te denken over de gewenste procesoptimalisatie. VHM bouwt slimme en krachtige machines voor het vullen, legen, draaien en stapelen van kuubskisten en big-bags. De machines vallen op door hun feloranje kleur en blinken uit in verwerkings-capaciteit. En dat heeft de interesse gewekt van een aantal grote Zeeuwse uienverwerkers die miljoenen tonnen per jaar te verwerken hebben.

Inmiddels zijn er al een aantal grote Zeeuwse uienverwerkers waar de VHM-machines volop draaien, drie daarvan gevestigd op Zuid-Beveland. Naast TOP Onions zijn dat Franje Onions in Waarde en Jonika in Oostdijk. Dacomex in Sint-Maartensdijk verwerkt naast uien ook aardappelen en andere agrarische producten.

Feestje

Het afleveren van de machines aan TOP was een feestje op zich. TOP Onions stuurde drie eigen vrachtwagens naar de polder waar ze ter plaatse van de fabriek van VHM aan het Oogstveld in Ens werden volgeladen met het splinternieuwe materieel. Hoogtepunten tijdens de rit terug naar Zeeland waren het passeren van de Ketelbrug en de Zeelandbrug, twee verbindingen tussen het Zeeuwse en de polder, ten teken van een verband wat al zo lang geleden tot stand is gebracht.

Kijk voor beelden van de aflevering op www.vhm-machinery.nl

Eveline van Hees