POLDERHEMEL | Bijzondere marsmissie

Op 30 juli zal een bijzondere Marsmissie van start gaan. China en Saudi Arabië hebben recentelijk al raketten gelanceerd die onderweg zijn naar Mars. Het gaat dus druk worden op en bij de Rode Planeet.

Aflevering 1288
29 JULI – 5 AUGUSTUS
 

Mars relatief dichtbij  

 
Mars staat momenteel op een gunstige positie om er missies heen te sturen. Het kost nu minder brandstof dan in andere perioden. Op 30 juli zal de NASA de Mars 2020 Perseverance Rover en de Ingenuity Mars Helicopter lanceren. Voor het eerst zal een helikopter worden ingezet op een andere planeet dan de aarde. Beide toestellen worden afgezet in de Jezero Krater op Mars. De helikopter is een technologische demonstratie van het vliegen op een andere planeet dan de aarde. Omdat de Marsatmosfeer zo ijl is, moeten de rotorbladen van het toestel bijzonder snel ronddraaien om het toestel omhoog te krijgen. De helikopter zal in eerste instantie meerijden op de rover en vandaar opstijgen. We zullen getrakteerd worden op mooie vergezichten vanuit de Martiaanse lucht. De landing op Mars vindt op 18 februari 2021 plaats.
 

’Komeet NEOWISE  

 
De komeet verzwakt aanzienlijk nu de afstand tot de aarde en tot de zon zienderogen toeneemt. Waarschijnlijk zal de komeet deze week alleen met kijkers te zien zijn. Hij bevindt zich als het donker is geworden in het westen.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken: 

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 1 augustus)
Zon op: 05.57 uur; onder 21.29 uur.
Maan op: 20.33 uur; onder 04.03 uur (zondag).
 
MAAN – Onze trouwe wachter komt niet hoog boven de horizon. Op maandag 3 augustus is het om 17.59 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Steenbok). Die dag komt de maan pas om 21.49 uur op. Later neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel, waarbij hij ook steeds hoger komt.
 
PLANETEN – Rond 20.20 uur komt Jupiter in het zuidoosten op. Deze is verder de gehele nacht te zien tot hij in de ochtendschemering in het zuidwesten uit het zicht raakt. Saturnus volgt op kleine afstand van Jupiter, te zien vanaf 20.45 uur. Hij is veel minder helder dan Jupiter. Mars wordt later (23.45 uur) zichtbaar in het oosten en wint langzaam aan helderheid terwijl de planeet de aarde nadert. Hij staat in sterrenbeeld Zeemonster. Bij het aanbreken van de dag staat de planeet in het zuidoosten. De (schijnbare) helderheid evenaart die van Sirius. Rond 02.40 uur verschijnt de heldere Venus als een ’morgenster’ in het oostnoordoosten. Rond 04.35 uur komt Mercurius in het noordoosten op, vijf kwartier later gevolgd door de zon.
 

Meteoren   

Zowel de Alfa-Capricorniden zwerm als de Delta-Aquariden-Zuid zwerm zijn nog te zien. De activiteit neemt langzaam weer af. Rond 02.00 uur lijken de meteoren ruwweg uit het zuiden te komen. 
René P. Elings, tel. 0527-699142