Stoppels | Vrij

Nederland is niet een heel groot land, maar groot genoeg om erin op vakantie te gaan, verschillen te merken tussen Noord en Zuid, West en Oost, de heuvels in Limburg en de prachtige kust. Groot, maar klein genoeg om op de fiets te gaan.

En dat is precies wat we gaan doen: mijn vriendinnen en ik hebben onze Airbnb in Barcelona afgezegd en gaan bepakt met backpacks en fietstassen op de fiets naar Ameland. Het is niet groots en meeslepend en compleet onbekend. We hebben een tent op een camping en spreken de taal van ons gast(ei)land. Ik zag al op Instagram dat we niet de enigen waren met dit idee: Ameland is populair in de polder.

Ameland

Hoe anders was de zomer vorig jaar: met een vers vwo-diploma reisde ik met diezelfde vriendinnen per trein Europa door. Alles daaraan was groots en meeslepend en compleet onbekend. We brachten nachten door in coupés die we niet gereserveerd hadden. In een te dure taxi crosten we heel Boedapest door omdat we op tijd op het verkeerde station stonden.

Uitgelaten

De trein kwam gelukkig te laat en uitzinnig van vreugde sjouwden we onszelf en de bagage alsnog de trein in. We ontmoetten andere interrailers uit verschillende landen, feestten samen en kwamen ze later nog wel eens tegen in de zon op een nieuwe plek. We waren vrij, uitgelaten en alle grenzen lagen open. Meer dan we toen konden beseffen.

Elisa Maayeshi