Food tours en diners met regionale lekkernijen: ondernemer bouwt platform voor streekproducten

Blokzijl In de omgeving van de Weerribben en De Wieden puilt uit van de heerlijke streekproducten, maar bij welke adresjes moet je daarvoor aankloppen?

Dat is lang niet altijd even bekend en als het aan ondernemer Fred Postma uit Blokzijl ligt gaat daar snel verandering in komen. Hij werkt momenteel aan de oprichting van een heus platform, die de lokale lekkernijen sneller in het vizier moeten brengen van toerist én omwonenden.

Postma deed inspiratie op in Haarlem en Alkmaar, waar een vriend van hem zogenoemde food tours organiseerde. Deelnemers gaan al wandelend van het ene naar het andere streekwinkeltje. Ze doen onderweg een indruk op van het bedrijf, het maken van het product en natuurlijk mag een beetje proeven ook niet ontbreken.

,,Hij vroeg zich af of dat ook niet wat voor de omgeving van de Weerribben en De Wieden zou zijn”, aldus Postma. Die vond het geen slecht idee. Lokaal en duurzaam is hot en happening en bovendien populair bij de consument. ,,Maar het is wel handig als je weet waar je moet aankloppen.”

Inmiddels heeft hij al de ronde gedaan langs onder meer de stichting Weerribben-Wieden, de gemeente, Marketing Oost en enkele producenten. ,,Tot dusver wordt er enthousiast gereageerd. Tijdens de gesprekken kreeg ik de indruk dat de promotie voor hun waren best lastig is. Baat bij een breed podium is er zeker.”

Adresjes

De eerste logische stap is uiteraard het opzetten van een digitaal verzamelpunt waar alle goederen op uitgestald staan. Kortom, een website in combinatie met social media. Maar Postma weet dat dit alleen niet goed genoeg is. Hij heeft een flinke waslijst met activiteiten opgesteld die voor de nodige reuring moet zorgen. ,,Uiteraard willen we ook hier food tours langs diverse adresjes opzetten. In plaats van te voet kan dat straks per fiets, met de auto of een bus.”

Verder zocht de ondernemer contact met restaurants die heerlijke gerechten maken op basis van streekproducten. Voor bed en breakfasts moet er een arrangement komen waar heerlijke gerechten op basis van die streekproducten kunnen worden gemaakt.

Verder denkt Postma ook aan het houden van streekmarkten en het aanbieden van een box vol streekproducten. Een speciale app met informatie over de producten en boekingsmogelijkheden voor een tour of een diner is een ander idee.

IJsseldelta

De plannen bevinden zich nog in een pril stadium, maar Postma verwacht nog voor dit jaar minimaal een tour en een diner op poten te zetten. ,,Uiteraard moet ik ook nog de nodige adresjes bezoeken voor meer deelnemers. Verder zoek ik nog partners en moet ook financieel het een en ander nog worden uitgezocht.” Zijn ambitie is het om naast de omgeving Weerribben-Wieden ook een dergelijk platform in de IJsseldelta te starten. ,,Daar is inmiddels interesse voor.”

Wil je als producent aanhaken bij het initiatief van Fred? Mail dan naar fredpostma@planet.nl.