POLDERHEMEL | Atlas V raket

Emmeloord - Op 30 juni is een Atlas V raket met aan boord de Perseverance Rover en de Ingenuity Mars Helicopter succesvol gelanceerd. Zo’n anderhalf uur na vertrek maakte het Deep Space Netwerk via zijn reusachtige antennes contact met de Marsverkenner.

Aflevering 1289
5 – 12 AUGUSTUS
 

Alles in orde

 
De Marsverkenner gaf via dat netwerk door dat alles naar behoren werkte. Het toestel zal nu 7 maanden doorvliegen en op 18 februari 2021 bij Mars aankomen. De tweede trap van de raket die de sonde voldoende snelheid gaf om het aardse zwaartekrachtveld te verlaten krijgt een iets andere koers dan de verkenner, zodat hij niet in de buurt van Mars terechtkomt. De Marsverkenner gaat zoeken naar leven op Mars uit vervlogen tijden. Tevens gaat hij monsters verzamelen die in een latere missie zullen worden opgehaald en naar de aarde gebracht. De samenwerking tussen de Marswagen en de helikopter op een andere planeet dan de aarde is uniek in de geschiedenis en zal veel gegevens en mooie plaatjes opleveren.
 
Aan de hemel valt deze week te bekijken:
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 8 augustus)
Zon op: 06.08 uur; onder 21.16 uur.
Maan op: 23.23 uur; onder 12.16 uur (zondag).
 
MAAN – De schijngestalte van onze natuurlijke satelliet is alweer aan het afnemen. Op dinsdag 11 augustus komt de maan om 18.45 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Ram). Vergeet niet dat de maan alleen ’s ochtends waar te nemen is.
 
PLANETEN – Jupiter en Saturnus verschijnen in het zuidzuidoosten als het donker wordt. Ze zijn dan al boven de horizon. Mars wordt later (23.20 uur) zichtbaar in het oosten en wint langzaam aan helderheid terwijl de planeet de aarde nadert. Hij staat in sterrenbeeld Vissen. Bij het aanbreken van de dag staat de planeet hoog in het zuiden. In den nacht van 8 op 9 augustus staat de maan er dicht bij. Rond 02.35 uur verschijnt de heldere Venus als een ’morgenster’ in het noordoosten. Rond 05.10 uur komt Mercurius in het noordoosten op, spoedig gevolgd door de zon.
 

Meteoren  

 
Zowel de Alfa-Capricorniden zwerm als de Delta-Aquariden-Zuid zwerm zijn nog te zien. De activiteit neemt langzaam verder af. Rond 02.30 uur lijken de meteoren ruwweg uit het zuiden te komen. 
René P. Elings, tel. 0527-699142