Juli was koel en vooral zeer nat

Emmeloord - De maand juli was een opvallende in de reeks van de afgelopen jaren. Jaren was deze maand te warm en te droog, maar 2020 was koel en vooral erg nat.

Laten we beginnen met de neerslaghoeveelheden. Op de meeste plaatsen zijn we in de polder boven de 100 millimeter uitgekomen. In Emmeloord kwam het tot 134,9 millimeter en in Marknesse viel er 110,5 millimeter. Je moet je voorstellen dat er normaal gesproken rond de 85 millimeter valt. Vooral de laatste week van juli was erg buiig en de dagen rond 10 juli.

Temperatuur

De temperatuur was deze tweede zomermaand magertjes. We zijn in Emmeloord op een gemiddelde uitgekomen van 17,0 graden en op het platteland station Marknesse 16,4 graden. Normaal ligt het gemiddelde rond de 17,6 graden. Slechts twee keer kwam het kwik boven de zomerse 25 graden uit, maar de laatste dag van de maand werd het nog tropisch warm. In Emmeloord 30,3 graden.

Zonuren

Ondanks die warme dag kon het gemiddelde niet meer aan normaal tippen. Qua zonuren zijn we op 203,5 uur uitgekomen tegen 224,6 uur normaal. Door het soms buiige weer was de zon wel eens afwezig. Al met al dus een koele en natte maand juli. Augustus heeft dan voor de zomer liefhebbers wel iets goed te maken.

Robert de Vries