Destiny: ‘Ik had dertien bellen op de foto’

Emmeloord - Vaste prik op de activiteitenkalender van camping Het Bosbad is de speurtocht. Zaterdag was het weer zover. Rond de dertig campinggasten verdeeld over 4 groepen gingen op pad. Bauke en Renske de Jong-Beijma waren met hun klein- en achterkleinkinderen ook van de partij.

Bauke (72) en Renske (70) wonen in Swifterbant, maar verblijven de laatste negen jaar ieder campingseizoen op Het Bosbad in Emmeloord. De eerste jaren in een tourcaravan, maar sinds zes jaar in een sta. ‘Daarvoor hadden we seizoenplekjes op Texel en Callantsoog, maar wel op campings met veel jongeren. Dan moest ik er ‘s nachts nog wel eens uit om de jongeren tot rust te manen’, vertelt Bauke, die als ervaren politieagent in het centrum van Amsterdam wel wist hoe hij dat moest aanpakken.

Turkije

‘Maar hier is dat gelukkig niet’, zegt de gepensioneerde diender. ‘Hier is rust ook al is de A6 vlakbij. De auto’s hoor je niet.. We genieten er intens van.’ Kleindochter Stefanie en haar partner Erik uit Almere-Haven logeren 10 dagen met de achterkleinkinderen Destiny (8) en Venity (3). Ze zouden eigenlijk naar Turkijke, maar bij opa en oma is een goed alternatief.

Bauke en Renske vinden het wel gezellig en nu konden ze mooi met z’n allen meedoen aan de speurtocht. De activiteiten die campingbaas Zieta organiseert slaan Bauke en Renske zelden over. ‘Het is jammer dat de kaartavonden dit jaar vanwege corona niet door kunnen gaan.’ Aan de andere kant zien ze dat door de corona de camping drukker is dan ooit. ‘Ja er is nu wel reuring in het hoogseizoen.’

Bellen blazen

Gelukkig gingen de bingo’s wel door en ook de speurtocht in de buitenlucht kon coronaproof plaatsvinden. Alleen het weer zou spelbreker kunnen zijn, maar zaterdagavond was het stralend. Destiny stapte voorop in de speurtocht. Een van de opdrachten was bellen blazen en minimaal tien bellen op de foto zetten. ‘Ik had er dertien op de foto’, zegt ze trots. Ze moesten raden hoe groot het voedselbos is en er vruchten zoeken. Ook werd gevraagd een naam te bedenken voor het rode kunstwerk in het bos bij de Sportlaan. ‘Wij noemen het ‘het open boek’, vertelt Destiny. Al met al was de familie twee uren onderweg voor de speurtocht en vonden ze het sleutelwoord: ‘roeptoeter’.

Bauke en Renske zijn lovend over het sociale karakter van de stadscamping. ‘De saamhorigheid is hier groot, zeggen ze over de vaste gasten van Het Bosbad. Destiny vindt het ook leuk bij opa en oma, want ze kan er ook zwemmen in het naastgelegen bosbad. Dus laat de Turkse hitte maar komen.

Volière

Bauke gaat trouw driemaal per week terug naar huis om de tropische vogels en kanaries in zijn volière en de koikarpers in de vijver te voeren. Zo houdt hij een oogje in het zeil en neemt uiteraard ook de post mee. ‘Ik heb een grote volière en kweek in de winter onder andere kanaries, waarmee ik ook naar tentoonstellingen ga. Dat zijn mooie dagen, dan tref je mensen. Ik kan deze hobby in de zeven maanden dat we hier staan wel bijhouden. Het is maar 20 minuten rijden.’

In Emmeloord is hij dagelijks op pad met de Franse buldog Noa, die tevreden snurkt op een stoel in de voortent van de stacaravan. ‘Het is leuk om hier rond te wandelen. Ik loop meestal zo door het bos naar de Golfslag en dan via de Boslaan terug. Ik ben niet van het stilzitten.’ Tot voor kort had hij ook paarden waarmee hij mende, maar die hobby heeft hij opgegeven. Renske vermaakt zich met diamant painten, haken, puzzelen en breien.

Diamant painten

En af en toe gaan ze de stad in. De geboren Friezen zijn ervaren bewoners van het nieuwe land. ‘We hebben 18 jaar in Almere gewoond. Dat was verschrikkelijk. We hadden er eerder weg moeten gaan. Je had er geen contact met de mensen in de buurt. Swifterbant is veel socialer en dat merken we hier ook. Emmeloord heeft bovendien een mooi winkelcentrum met actieve winkeliers. Het is fijn hier’, besluiten ze.

Cees Walinga