Grietje Ellens vandaag 104 jaar

Emmeloord - Het is vandaag feest in Talmahof. De oudste inwoner van Noordoostpolder, Grietje Ellens-Oldewarris viert samen met 22 familieleden haar 104de verjaardag.

‘Ze heeft er ontzettend naar uitgekeken’, zegt haar oudste zoon Piet (81). ‘Vanwege corona hebben we haar dit voorjaar twee maanden niet kunnen bezoeken. Ze ziet nu vandaag voor het eerst haar kleinkinderen weer.’ Het protocol schrijft voor dat in Talmahof verjaardagsfeestjes gevierd kunnen worden met 22 gasten.

Grijpskerk

Grietje Ellens-Oldewarris werd op 5 augustus 1916 geboren in het Groninger Grijpskerk. Ze kwam in 1947 samen met haar man Klaas naar Kraggenburg, waar hij een smederij begon. ‘Mijn moeder zorgde voor het gezin en deed de kantoorwerkzaamheden. Moeder is nooit een vrouw van hobby’s geweest. Altijd werken.’

In 1964 verhuisde het gezin met vijf kinderen naar Nagele waar een kleinzoon het familiebedrijf Ellens Landbouwtechniek B.V. nu nog voortzet. De 104-jarige heeft 7 kleinkinderen, 15 achterkleinkinderen en één achterachterkleinkind. Haar man Klaas overleed in 1998.

Aanleunwoning

Tot vorig jaar juni woonde ze in een aanleunwoning. Sindsdien woont ze in Talmahof waar ze gezelligheid heeft aan medebewoners. ‘Ze hoort slecht en ook het zicht is niet goed meer’, vertelt haar oudste zoon. ‘De coronatijd was erg zwaar. Wij hebben haar twee maanden niet gezien en dat was erg eenzaam voor haar. Gelukkig had ze nog mensen om zich heen en is ze gezond door die tijd heengekomen, maar het was zwaar voor iedereen.’

Gelukkig zijn de regels rond corona nu wat versoepeld en kan de oudste inwoonster van Noordoostpolder het feest samen met haar geliefden vieren.