Een komen en gaan op de camping

Emmeloord - Op de camping is het een komen en gaan van mensen. Olivier en Carolien uit Voorburg breken geholpen door hun dochters Daphne en Lisa hun tent af op camping Het Bosbad in Emmeloord om deze later weer op te zetten op een camping in Loenen.

Het was nog even spannend of het droog bleef deze ochtend. ‘Gelukkig hebben we hem droog in kunnen pakken.’ De tent had zijn regentest donderdagavond al gehad toen het flink hoosde boven Emmeloord. ‘Hij was gelukkig waterdicht. Daar zaten we wel een beetje over in’, bekent Carolien.

 

Tesla

Carolien stuurt straks de Tesla naar de volgende camping, waar Olivier later aan zal komen op de fiets, die ook elektrisch ondersteund wordt. Kamperen in Nederland stond begin dit jaar niet op de agenda van het gezin. ‘Het is de eerste keer in twintig jaar dat we kamperen’, zegt Carolien. ‘Zonder corona zouden we nu in Spanje zitten.’

Er werd nog lang gehoopt op vertrek naar Iberisch schiereiland, maar uiteindelijk kozen ze voor de veiligheid van Nederland. ‘Maar om een camping te vinden was een hele klus. Via de site van de ANWB kwamen we hier terecht’, vertelt Olivier. ‘We hebben niet per se voor een camping gekozen, maar gewoon gekeken waar nog plek was.’

 

Orchideeënhoeve

Drie dagen verbleven ze op Het Bosbad en genoten met name van de Orchideeënhoeve. ‘Ja heel mooi’, bevestigen de dochters. ‘En Urk was ook erg leuk. Grappig om op een oud eiland te zijn en de kleine huisjes in het dorp. Eerst zouden we daar zondag naartoe, maar dat was wellicht niet zo handig. We zijn er zaterdag geweest.’

 

Campingkippen

Een Brits echtpaar met twee kinderen staat ook op het punt om verder te trekken. Ze genieten op het terras van de campingbar van een Hollands ontbijt met een versgekookt eitje, gelegd door de campingkippen. Hun auto staat rijklaar.

John en Nely Krijnberg uit Gouda genieten in alle rust van een kop koffie onder de luifel van de voortent van hun klassiek VW-kampeerbusje. Het busje heeft ze al op vele plaatsen in de wereld gebracht, zoals de Noordkaap en IJsland om er twee te noemen. In de Noordoostpolder stonden ze nog nooit, maar ze vonden er nog een last minute plekje voor twee weken. In gewone jaren gaan ze drie keer per jaar met het busje op pad.

 

Klassiek VW-kampeerbusje

‘We konden dit jaar niks plannen want, want we hebben geen WC in ons busje. We moesten wachten totdat de campings echt open gingen. Het seizoen is zodoende laat opgang gekomen en zo zitten we ook ineens in het hoogseizoen op de camping, maar hier was gelukkig nog plek.’ De kampeerplek in Emmeloord bevalt de twee prima. ‘Ik kan iedere dag even zwemmen in het Bosbad hiernaast. Dat is wel heel prettig’, merkt Nely op.

Verder verkennen ze de omgeving met bezoekjes aan Schokland en Urk en struinen ze kringloopwinkeltjes af. ‘Hier en daar lekker snuffelen en genieten van de weidsheid en vergezichten.’ En ook zoeken ze het groen op om hun jack russel Bailey, genoemd naar de koffielikeur uit te laten. ‘Volgens de vorige eigenaar van de hond is ie gek op de koffielikeur. Vandaar die naam’, verklaart Nely.

 

Bailey

John en Nely hebben hun viervoeter van de drank af geholpen. Waaks bewaakt hij het gebied rondom de oude VW-kampeerbus die in 1975 uit de fabriek rolde. ‘Ik heb de bus helemaal gerestaureerd. Het interieur is nog authentiek en hij rijdt nog als een zonnetje’, spreekt John lovende woorden over hun rijdende vakantieverblijf.

De twee zijn lid van de Luchtgekoelde VolksWagenClub Nederland. ‘We zijn al 30 jaar lid en maken geregeld uitstapjes met de club.’ Het lidmaatschap begon overigens met een kever. ‘Daar gingen we ook mee op vakantie. De tent voorin. We hebben trouwens thuis nog steeds een kever als daily driver.’ De liefde voor de kever en VW is wat John betreft niet aangeboren. ‘Ik had een brommertje en toen ik mijn rijbewijs had, had een oom een kever staan. Ik wilde eigenlijk een stoere auto, maar de kever is altijd gebleven.’

Cees Walinga