STOPPELS | Slavernij toen en nu

De slavernij is een zwarte bladzijde in de geschiedenis. We mogen dat onrecht niet herhalen in de slavernij van de armen van nu. We kijken echter veel te veel met de normen en waarden van NU naar TOEN.

Maar realiseren we ons wel dat we niet veel opgeschoten zijn waar het de slavernij betreft? Wat TOEN gebeurde, gebeurt nog steeds. Niet speciaal met ‘zwarte’ mensen en in een andere vorm want andere tijd. De geschiedenis is een aaneenschakeling van ontwikkelingen. Kijk naar uw eigen leven, ook dat is een geschiedenis van gebeurtenissen. Wat u vroeger dacht en deed keurt u nu wellicht af. Het is goed de eigen geschiedenis te kennen, dan kun je ervan leren voor het NU. Het heden is altijd een afspiegeling van het verleden en zijn onlosmakelijk verbonden.

Kolonisatie

De slavernij ten tijde van de kolonisatie betreft negers, nu mogen we dat woord niet meer noemen, maar waarom eigenlijk niet? Negers hebben gemiddeld een donkerbruine huid. Dat is een verschil met Aziaten die lichtbruin zijn. Ik noem die mensen niet zwarten. Evenmin als blanke mensen wit zijn. Ik legde dat al uit in mijn vorige column.

De armen van nu worden ook tot slaven gemaakt, zijn ook afhankelijk van hun baas en worden uitgebuit. Denk aan de suikerriet arbeiders in Brazilië, aan de kinderarbeid in de textiel in India en Pakistan. De seksslaven en prostitutie in Azië en Afrika en de kindsoldaten in Afrika. Deze moderne slaven hebben onze inzet en hulp hard nodig. De ‘black lives matters’ hebben hun punt wel gemaakt, een schuldbekentenis verandert daar niets aan. In Nederland zie ik geen racisme, wel discriminatie maar niet speciaal bij kleurlingen.

Ria Kragt

mefkragt@gmail.com