Toch nog ‘n paardenrace

Emmeloord In het 60-jarig jubileumjaar, vorig jaar werd nog voorzichtig gesproken over misschien 4 koersen op de drafbaan in Emmeloord. De organiserende draf- en rensportvereniging NOP is nu blij dat er nog één, namelijk die van woensdag 19 augustus, door kan gaan.

Niemand zag de coronacrisis aankomen, en toen die er met de lockdown in maart was, was er nog wel hoop dat de eerste koers in juni door kon gaan, maar die bleek al snel ijdel. Dat er toch nog een koers met publiek door kan gaan, stemt voorzitter Hans Hagendijk tot tevredenheid.

‘We wilden de wedstrijd graag door laten gaan voor de pikeurs en paarden om de sport, maar ook voor ons trouw publiek.’ Hoeveel mensen toegelaten worden is nog niet helemaal zeker. ‘Het maximaal zit op 250, maar misschien mogen er nog 100 bij’, hoopt Hagendijk op toestemming van de gemeente. Normaal komen er 1500 bezoekers naar de koersen.

Zeven koersen

In Emmeloord staan voor woensdag zeven koersen gepland, waaronder het stayerskampioenschap van Emmeloord over een afstand van 3100 meter. De lokale rijders Bas Crebas en Dennis Minnema zijn van de partij. Helaas is wereldkampioen Rick Ebbinge uit Kraggenburg niet aanwezig. Hij koerst momenteel in Zweden.

Al met al wordt de editie van 2020 een sobere. ‘Minder mensen, veel desinfecterende middelen en vooral afstand houden is het credo. Dus ook de bloemen moeten de winnaars zelf uit een bak halen. Gelukkig hebben we het prijzengeld wel iets kunnen verhogen, terwijl de entreeprijs gewoon 5 euro is gebleven.’ Hagendijk verwacht dat de koers weer een omzet haalt van 50.000 euro, waarbij de helft uit online. Dag geld gaat overigens niet naar de club, maar naar de bond.

Cees Walinga