Alieke schrijft boek over autisme

Bant - In 'Autist! - Gepest worden omdat je anders bent' deelt debuutschrijfster Alieke de Boer (20) uit Emmeloord haar ervaringen en laat ze zien hoe het is om autisme te hebben en hoe omstanders hierop reageren.

Bij haar ouders in de tuin aan de Klutenweg in Bant vertelt ze over haar boek waar ze vorig jaar september aan begon te schrijven. Alieke woont bij Kwintes in Emmeloord en wordt begeleid naar zelfstandig wonen. Ze is tijdelijk even thuis omdat ze net een knieoperatie onderging. Haar persoonlijk begeleidster Sanne raadde haar vorig jaar aan om te gaan schrijven. ‘Niet als therapie maar als bezigheid’, geeft Alieke aan.

Tekenen

Of ze talent had, wist Alieke niet, maar ze zette zich gewoon achter de laptop. ‘In januari had ik het script al klaar, maar toen duurde het nog heel lang met correcties en nalezen voordat het boek er uiteindelijk was.’ Ook de illustratie op het omslag maakte ze zelf. ‘Ik houd van tekenen en dan vooral cartoonachtig.’ Het is duidelijk dat de hoofdpersoon Lukas die ze tekende niet blij is.

Met haar boek Autist! wil ze lezers tussen de 10 en 14 jaar tonen wat het is om autisme te hebben en hoe dat is voor de directe omgeving. Ze benadrukt dat het boek niet autobiografisch is, al heeft de hoofdpersoon Lukas net als Alieke wel angst om naar school te gaan. ‘Maar ik ben nooit gepest’, zegt ze. ‘Gelukkig maar, maar ik had wel elke dag veel spanning voor een schooldag. Daarom is het mooi dat ik bij Kwintes woon. Ze geven me het steuntje in de rug dat ik ‘s ochtends nodig heb om te gaan. Ik heb er veel vooruitgang geboekt.’

Spanning

Ze slaagde dit jaar voor het examen MBO3 Verkoopspecialist aan ROC Friese Poort en start nu de opleiding Manager Retail niveau 4, vertelt ze met een trotse glimlach. ‘Maar het wordt wel weer spannend hoor, een nieuwe klas.’ Spannend is ook hoe de reacties op het boek zullen zijn. Haar ouders zijn enthousiast over de verborgen talenten van hun dochter. ‘Het leest heel gemakkelijk weg en het mooie van het boek is dat je inzicht krijgt in wat er in het hoofd omgaat van iemand die autisme heeft.’

In haar jeugdboek, dat 64 bladzijden telt, is Lukas de hoofdpersoon. Op zijn eerste schooldag gaat hij vol spanning naar het Sint Jan College, maar al gauw overvalt hem de drukte en wil hij vluchten naar huis. Hij rent de school uit en in paniek laat hij zijn tas vallen met zijn spullen.

Paniek

Al gauw staan alle leerlingen om hem heen en wordt hij door iedereen uitgelachen. Lukas raapt in paniek zijn spullen bij elkaar, staat op en rent zo hard weg als hij kan. Opeens hoort hij een meisjesstem die iets naar hem roept. Eigenlijk wil Lukas doorrennen, maar iets in hem zegt dat hij toch even moet wachten. Die meisjesstem is van Emily zijn tegenpool. ‘Ja die durft juist alles’, legt Alieke uit. Hoe dat verder gaat, weet alleen degene die het boek leest...

Het boek wordt uitgegeven bij Uitgeverij Boekscout; prijs 15,99 euro; 64 pagina’s; ISBN: 9789464034493, Paperback. Het is ook op te vragen via de boekhandel.

Cees Walinga