Schoklandloop eerste echte loop dorpencompetitie

Emmeloord - De eerste Schoklandloop op 20 augustus is dit seizoen ook de eerste echte loop, die onderdeel is van de jaarlijkse dorpencompetitie van AV NOP uit Emmeloord.

Zo rond de tachtig hardlopers uit de polder zijn al wel met de dorpencompetitie begonnen, maar deden dat virtueel, vertelt organisator Rienk Bernard uit Emmeloord. ‘Op de dag dat er in een dorp een loop zou zijn, liepen de deelnemers het parcours individueel en gaven ze zelf de tijd door aan Evelien Weber of Hugo Jongejan.’

Aangepaste starts

Zoals bekend konden de wedstrijden vanwege de coronamaatregelen niet op de gebruikelijke wijze doorgaan en werd een alternatief gezocht. ‘Lopen kan altijd alleen niet in een grote groep samen. Na de versoepelingen kan het nu met aangepaste starts’, legt Bernard uit.

Op de eerste Schoklandloop, waaraan ook het Cultuurbedrijf Noordoostpolder samenwerkt, komen naar verwachting rond de 250 lopers aan de start. ‘Over het totaal aantal deelnemers zijn we nog in overleg met de gemeente’, zegt Bernard.

Op Schokland wordt dus geen massastart gehouden, maar vertrekken de lopers in groepjes. ‘En deze startgroepjes zijn dan weer ingedeeld op de tijd die de lopers denken te kunnen lopen. Zodat de lopers aan elkaar gewaagd zijn.’ Er wordt op het zuidelijke deel van het voormalig eiland een route uitgezet van 5 kilometer. Deze kan een of twee keer gelopen worden.

Nog 4 wedstrijden

Na de Schoklandloop volgen dit seizoen nog de Windmolenloop op Urk, het rondje rond de haven op Urk, de alternatieve Fish-Potatorun op het complex van AV NOP en de slotwedstrijd is het clubkampioenschap in oktober bij de atletiekclub. Het lijkt erop dat al deze wedstrijden met de nieuwe regels gehouden kunnen worden.